Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Kanadě stačil v semifinále jediný gól, bitvu velmocí rozhodl Benn

Sport

  18:01
SOČI/PRAHA - Hokejisté Kanady porazili v semifinále olympijských her v Soči Spojené státy americké 1:0 a v neděli od 13:00 středoevropského času budou bojovat o obhajobu zlata z Vancouveru proti Švédsku. Jedinou branku reprízy finále minulé olympiády vstřelil ve 22. minutě Jamie Benn, čisté konto vychytal Carey Price.

A je tam! Jamie Benn (vpravo) a Corey Perry. foto: Reuters

Tým kouče Mika Babcocka má naději obhájit triumf jako první tým od roku 1988, kdy se to v Calgary povedlo tehdejšímu Sovětskému svazu. Američany čeká v sobotu od 16:00 zápas o bronz s Finskem.

Severoameričtí sokové od úvodu předváděli aktivní hokej. Jako první čelil kanadský gólman Price Kesselově pokusu. Na druhé straně prověřil Quicka Doughty. Oba gólmani museli být připravení na neustálé nebezpečí při řadě střeleckých pokusů. Pak se ocitl v dobré pozici Orpik a Američané se vzápětí dostali do náporu, při kterém postupně stříleli Carlson, Parise, McDonagh a Kesler.

Quick musel zasahovat při dorážce Bergerona. Kanaďané se neprosadili ani při Suterově vyloučení. Po faulu Marleaua hráli v početní výhodě také Američané, ale soupeř je do žádné šance nepustil. Do dobré střelecké pozice se dostal v 19. minutě Kunitz, ale neměl přesnou mušku.

ON-LINE PŘENOS ZDE

Ve 22. minutě se už Kanaďané radovali z vedení. Benn vrátil puk na modrou čáru Bouwmeesterovi a pak jeho přihrávku usměrnil za Quickova záda.

Při Getzlafově vyloučení mohl vyrovnal Parise, jehož teč ale Price zneškodnil. Vyrovnaná bitva pokračovala. Ve 35. minutě mohl udeřit opět Benn. Američanům se nepodařilo vyrovnat ani při Kunitzově trestu a vzápětí měl šanci Stastny. Další možnost prolomit na turnaji střelecké prokletí nevyužil kanadský kapitán Crosby, Price zase kryl pokus Pavelského. Kesselův trest pojistku náskoku Javorových listů nepřinesl, stejně jako v 55. minutě šance Kunitze, který z dorážky minul pravou tyč. Snaha obhájců stříbra byla marná, stav se nezměnil ani v 54 vteřin trvající power play.

Kanada bude v neděli útočit už na třetí zlato z posledních čtyř vystoupení pod pěti kruhy. Američané se pokusí v sobotu proti Finsku prolomit medailový půst na hrách mimo americký kontinent, který trvá od roku 1972, kdy v Sapporu získali stříbro.

USA - Kanada 0:1 (0:0, 0:1, 0:0)

Branka a nahrávka: 22. Benn (Bouwmeester). Rozhodčí: Meier (USA), Sutherland - Devorski (oba Kan.), Dědulja (Běl.). Vyloučení: 2:3. Bez využití. Diváci: 11.172.

USA: Quick - McDonagh, Suter, Orpik, Carlson, Fowler, Shattenkirk, Faulk - Callahan, Backes, Brown - Kesler, Parise, P. Kane - Kessel, Pavelski, Van Riemsdyk - Oshie, P. Stastny, Pacioretty - od 41. navíc Wheeler. Trenér: Dan Bylsma.

Kanada: Price - S. Weber, Keith, Vlasic, Doughty, Pietrangelo, Bouwmeester - Carter, Toews, Marleau - Kunitz, Crosby, Bergeron - Perry, Getzlaf, Benn - Nash, Duchene, Sharp. Trenér: Mike Babcock.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!