Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Bartoliová ve finále Wimbledonu zničila Lisickou. Ta prohru oplakala

Sport

  15:00aktualizováno  19:28
LONDÝN - Marion Bartoliová z Francie je novou šampionkou Wimbledonu. Ve finále tenisového grandslamu smetla Němku Sabine Lisickou ve dvou setech 6:1 a 6:4.

Marion Bartoliová foto: Reuters

Byl to vypovídající obrázek. Za jasného vedení 6:1 a 4:1 ukrývá Němka svou tvář do dlaní a pláče. V tu chvíli už zřejmě tuší, že v tomhle finále neuspěje. Sice se i díky sportovním divákům dokáže zvednout a ve druhém setu snížit na 4:5, ale to už je z její strany všechno.

Výsledek finálového zápasu

Sabine Lisická - Marion Bartoliová 0:2 (1:6, 4:6)

Prosluněné sobotní odpoledne v Londýně patřilo Marion Bartoliové. Nejen poražená Lisická, ale i hvězdný trojlístek světového žebříčku Williamsová, Azarenková a Šarapovová mohl po závěrečném míčku sledovat, jak se 29letá nová šampionka raduje z největšího úspěchu své kariéry.

"Nemůžu tomu uvěřit. Dlouhou jsem o tom snila," říkala rozesmátá Bartoliová v pozápasovém rozhovoru na kurtu. "Jako malá holka jsem o téhle chvíli snila," pokračovala ve své řeči, během níž vzdala hold i soupeřce. "Sabine, jsem si jistá, že tu jednou budeš stát znovu. O tom není pochyb," řekla na adresu o pět let mladší Němky.

Bartoliová během cesty až na vrchol Wimbledonu neprohrála ani set. Přitom jako první žena v historii pro zisk stříbrného talíře nepotřebovala změřit síly s jedinou hráčku z elitní desítky nasazených. Finále zvládla za 83 minut a získala šek na 1,6 milionu liber (téměř 49 milionů korun).

Sabine Lisická

Třiadvacetiletá Lisická, jejímž grandslamovým maximem bylo dosud wimbledonské semifinále z roku 2011, za finálovou účast inkasuje 800 tisíc liber (asi 24 milionů korun) a v žebříčku postoupí na 18. místo.

Bartoliová v pátém vzájemném zápase s Lisickou využila toho, že si atmosféru finálového zápasu v All England Clubu vyzkoušela už v roce 2007, kdy prohrála s Američankou Venus Williamsovou, a brzy setřásla nervozitu.

Sabine Lisická

"Ta atmosféra mě svázala. Marion se s tím vypořádala, titul si zaslouží. Miluju tenhle turnaj, tenhle kurt. Miluju vás všechny. Ale bylo toho na mě moc," komentovala své slzy poražená finalistka.

Němka sice zahájila zápas brejkem, Bartoliová jí ale vzápětí oplatila stejnou mincí a po zbytek setu těžila z množství nevynucených chyb soupeřky. Při svém podání jí povolila uhrát jen dva fiftýny a po půl hodině proměnila první setbol.

Lisická, jež ve 4. kole vyřadila obhájkyni titulu Američanku Serenu Williamsovou a v semifinále loňskou finalistku Polku Agnieszku Radwaňskou, si poprvé v zápase udržela podání až v úvodu druhé sady, před kterou se odešla zklidnit do útrob stadionu. Pak soupeřku přitlačila i při jejím podání, žádný ze čtyř brejkbolů ale nedokázala využít a Bartoliová opět začala na kurtu kralovat.

Francouzka získala další čtyři hry za sebou a za stavu 5:1 měla při podání soupeřky tři mečboly. Žádný ale neproměnila a vzápětí přišla i o svůj servis. První Němka ve finále Wimbledonu od roku 1999 po Steffi Grafové zabojovala a snížila na 4:5, při svém dalším podání už ale Bartoliová nezaváhala. Životní turnaj zakončila čistou hrou a mečbol proměnila esem.

Další výsledky Wimbledonu

Čtyřhra - finále:
B. Bryan, M. Bryan (1-USA) - Dodig, Melo (12-Chorv./Braz.) 3:6, 6:3, 6:4, 6:4.

Juniorky:
Čtyřhra - semifinále: Krejčíková, Siniaková (1-ČR) - Ducuová, Stojanovičová (5-Rum./Srb.) 6:3, 6:2.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!