Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Nejúspěšnější běžkyně na lyžích všech dob je těhotná. Plánuje vítězný návrat v 37 letech

Sport

  16:26
OSLO - Šestinásobná olympijská vítězka v běhu na lyžích Marit Björgenová je těhotná a vynechá následující sezonu Světového poháru. Pětatřicetiletá Norka se však s kariérou neloučí, v roce 2017 se chce vrátit.

Norská běžkyně na lyžích Marit Bjorgenová. foto: Reuters

Björgenová dnes novinářům řekla, že své první dítě by měla porodit v prosinci. Životním partnerem čtrnáctinásobné mistryně světa je někdejší olympijský vítěz v severské kombinaci Fred Börre Lundberg. „Pokud vše půjde dobře, v roce 2017 budu zpět,“ řekla Björgenová s myšlenkou na světový šampionát v Lahti, krátce po jehož skončení oslaví 37. narozeniny.

Slavná Norka se přáním založit rodinu netajila, v médiích se proto po skončení sezony spekulovalo o jejím konci kariéry. I proto, že letos Björgenová poprvé v kariéře vyhrála Tour de Ski a získala tak poslední velký titul, jenž jí ve sbírce chyběl.

Vedle 32 medailí z olympijských her a mistrovství světa má rodačka z Trondheimu na kontě 75 individuálních vítězství ve Světovém poháru, což z ní dělá nejúspěšnější běžkyni všech dob. Rekordních je také jejích 29 triumfů ve sprintech.

Autor:

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...