130 let
Marit Björgenová

Marit Björgenová | foto: Reuters

Björgenová vládne běžeckému lyžování: na MS vyhrála i skiatlon

Sport
  •   12:45
OSLO - Norská běžkyně Marit Björgenová získala na lyžařském mistrovství světa v Oslu druhé zlato. Dva dny po triumfu ve sprintu dnes vyhrála skiatlon na 15 kilometrů před polskou obhájkyní titulu z Liberce Justynou Kowalczykovou a svou krajankou Therese Johaugovou. Ivana Janečková obsadila s téměř tříminutovou ztrátou 22. místo, Eva Nývltová doběhla čtyřiatřicátá.

Björgenová tak ke třem zlatým olympijským medailím přidala šestý titul mistryně světa. Boj o medaile vyřešila už úvodní polovina závodu, po níž mělo vedoucí trio bezmála půlminutový náskok. V závěru pak norská suverénka za jásotu nadšených domácích fanoušků lehce ujela i zbývajícím dvěma soupeřkám.

"Myslela jsem jen na první místo. Chtěla jsem přijet už první na stadion, a to se mi povedlo," řekla Björgenová, která měla v cílové rovince dostatečný náskok, aby slavila a mávala divákům.

Po vyhlášení ji přijal v lóži norský král Harald V. "Nikdy v životě jsem neměla lepší lyže. Je to, jako kdybych se svlékla a plula volně vzduchem," popisovala Björgenová. Nadšená byla i z třetí pozice krajanky Johaugové.

Na Holmenkollenu může Björgenová vyhrát ještě čtyři další závody. "Teď se soustředím na desítku, ale bude těžké objet všechny tratě a všechno vyhrát. Uvidíme na konci šampionátu," řekla s lehkým úsměvem norská hrdinka.

'Björgenová ještě neřekla poslední slovo'
Janečková si myslela, že Björgenová by mohla vyhrát v Oslu šest zlatých. "Je tady doma a je v takové formě, že je to možné. Pokud se něco nestane, tak jí věřím. Je těžké objet všechny závody, ale určitě na to má," uvedla Janečková.

Dvaadvacáté místo je jejím nejlepším výsledkem v sezoně a po 21. pozici na klasické třicítce na MS v Sapporu 2007 druhé nejlepší individuální umístění na šampionátu. "Jsem spokojená, dvaadvacáté místo je super. Pocitově to byl stoprocentně nejlepší závod sezony," řekla šestadvacetiletá běžkyně.

V kontaktním skiatlonu se vyhnula všem pádům, i když jeden ji zbrzdil na startu. "Všechno v pohodě, přežila jsem to naštěstí bez polámaných holí," řekla a pochválila servismany. "Měla jsem super lyže, ty mě dost podržely," dodala Janečková.

Na Holmenkollen dorazily desetitisíce fanoušků, kteří podél trati hnali Björgenovou za zlatem, ale podporovali i všechny ostatní běžkyně. "Je to něco neskutečného! Lidi přijdou a podporují každého, je to úžasné. To je možné jenom tady v Norsku. A ještě více lidí přijde na štafety," řekla Janečková, která na MS poběží pravděpodobně ve středu klasický sprint dvojic s Nývltovou a závěrečnou třicítku volně.

Výsledky MS v klasickém lyžování v Oslu

Ženy - skiatlon (15 km):
1. Björgenová (Nor.) 38:08,6,
2. Kowalczyková (Pol.) -7,5,
3. Johaugová (Nor.) -8,8,
4. Kallaová (Švéd.) -53,9,
5. Longaová (It.) -1:08,4,
6. Rydqvistová (Švéd.) -1:08,8,
7. Fesselová (Něm.) -1:08,8,
8. Saarinenová (Fin.) -1:11,3,
9. Steiraová (Nor.) -1:16,0,
10. Haagová (Švéd.) -1:38,2,
...
22. Janečková -2:54,4,
34. Nývltová (obě ČR) -3:51,4.

Autor: ČTK