Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Björndalen zvítězil ve Světovém poháru

Sport

  15:53
Oslo - Norský biatlonista Ole Einar Björndalen obhájil celkový triumf ve Světovém poháru a vyhrál prestižní seriál počtvrté v kariéře. Pětinásobný olympijský vítěz potvrdil zisk Křišťálového glóbu dnešním vítězstvím v předposledním závodě sezony, stíhačce na 12,5 km před domácím publikem na Holmenkollenu.

Björndalen foto: Reprofoto

Björndalen už měl nicméně titul jistý před závodem, neboť do něj  nenastoupil jeho nejbližší pronásledovatel Raphael Poirée. Před závěrečným dílem sezony má slavný Nor nedostižný náskok 79 bodů.

    Francouz obsadil ve čtvrtečním sprintu až 44. místo, čímž přišel nejen o vítězství v hodnocení disciplíny, ale prakticky i o možnost celkové výhry. Björndalen přitom v první části sezony kvůli olympijským hrám v Turíně hodně závodů vynechal, trhákem v závěru však dokázal titul obhájit  Dvaatřicetiletý Nor si tak částečně spravil náladu po vystoupení v San
Sicariu, kde po zlaté smršti v Salt Lake City získal nečekaně jen dvě stříbra a jeden bronz. Světový pohár vyhrál po letech 1998, 2003 a 2005 počtvrté a vyrovnal tak rekordní historický zápis Poiréeho a Franka Ullricha.

    Björndalen dnes vyrazil na trať po výhře ve sprintu s více než čtyřicetisekundovým náskokem, který sice po čtyřech chybách na střelnici prohospodařil, 62. vítězství v kariéře si však vzít nenechal. Poláka Tomasze Sikoru porazil o 5,6 sekundy, bezchybného Němce Ricca Grosse o 7,1.

    O jednu příčku oproti sprintu si pohoršil nejlepší z českých reprezentantů Michal Šlesingr, jenž obsadil po třech zaváháních na střelnici dvanáctou příčku. Potvrdil tak svou účast v nedělním finále sezony s hromadným startem určeném pro nejlepších 30 závodníků SP.

    Do dvacítky se vešli i další dva členové nastupující generace českých biatlonistů. Dvaadvacetiletý Ondřej Moravec obsadil 18. pozici, hned za ním byl o rok starší mistr Evropy Jaroslav Soukup, pro nějž je dnešní výsledek nejlepším v kariéře Světového poháru. Tomáš Holubec klesl z bodovaného umístění na 43. pozici.
Autor: