Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Blafuj jako Brady. Hvězda amerického fotbalu přijde místo 50 milionů jen o osminu

Sport

  12:00
NEW YORK/PRAHA - Nejsou jen mistři ve svém oboru, tedy v americkém fotbalu, ale i mistři zákulisních kliček. V NFL není v současnosti lepšího týmu, vždyť New England Patriots v novém tisíciletí hned čtyřikrát získali Super Bowl, což se žádnému jinému týmu nepovedlo. Jenže nyní si dost zahrávají se svou pověstí. Aby jejich největší hvězda Tom Brady unikla kvůli vysoké pokutě srážce z platu (přibližně 50 milionů korun), bude jeden z nejlepších quarterbacků v historii NFL pobírat v nové sezoně osmkrát nižší plat. O to víc si však vydělá na prémiích.

Díky kličce ve smlouvě nebude Bradyho pokuta mrzet. foto: Reuters

Vítězům NFL pomohl k postupu do Super Bowlu podvod, tvrdí zpráva

Brady nesmí v příští sezoně hrát čtyři zápasy kvůli tomu, že se během loňského play off v domácím duelu s Indianapolis Colts podílel na podhuštění míčů během zápasu. Nyní to potvrdil i odvolací soud v New Yorku, k němuž se hráč i klub odvolali.

A protože by nejlépe vydělávající hráč NFL nemohl během trestu pobírat výplatu, takže by v 16zápasové základní části přišel o čtvrtinu platu, vymyslel ve spolupráci s Patriots zajímavý tah.

Muž, který v uplynulé sezoně pobíral 8 milionů dolarů ročně (téměř 200 milionů korun) a přišel by tak v přepočtu o necelých 50 milionů korun, podepsal na roky 2016 a 2017 smlouvu s Patriots na pouhý milion dolarů (24 milionů korun).

Cam Newton na kolenou sleduje pokládku Denveru
Zkroušený Cam Newton po porážce v Super Bowlu

V úvodu nové sezony, která začíná na podzim, tak přijde jen o 250 tisíc dolarů (tedy šest milionů korun). Tedy o osmkrát méně, než o kolik by přišel z původního platu.

Jenže Brady ve skutečnosti o žádné peníze nepřijde. Na bonusech za prodloužení smlouvy totiž už vloni inkasoval Brady 28 milionů dolarů a v letech 2018 a 2019 bude brát 14 milionů dolarů ročně.

Dohromady si tak v příštích čtyřech letech přijde na neskutečných 60 milionů dolarů (téměř 1,5 miliardy korun), ročně tak bude průměrně pobírat téměř dvojnásobek toho, co bral doposud.

Autor:

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...