Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Sport

Bláznivý průběh play off. Favorité NBA jsou z bubliny pryč, LeBron prahne po čtvrtém titulu

Kawhi Leonard z Los Angeles Clippers. foto: Reuters

ORLANDO/PRAHA - Chyběly více než dvě minuty do konce zápasu a největší hvězda hlavního favorita na titul v basketbalové NBA seděla na lavičce. Kawhi Leonard měl ale místo šťastného úsměvu na tváři prázdný výraz. Jeho Los Angeles Clippers promarnili šanci na zisk prstenů pro šampiony, a naopak otevřeli cestu k titulu městským rivalům Lakers.
  7:11

Více než rok se fanoušci nejlepší basketbalové ligy světa těšili na sérii play off mezi oběma celky z Los Angeles.

Jako konferenční finále ho „narýsovala“ většina zámořských expertů, kteří očekávali duel elitních dvojic Kawhi Leonard s Paulem Georgem proti LeBronu Jamesovi a Anthony Davisovi.

Oba týmy hrají ve stejné hale, takže by se nemuselo cestovat a měla z toho být parádní série o místo ve finále proti Milwaukee a nezastavitelnému Řekovi Janisi Adetokounbovi. Jenže je všechno jinak. V uzavřené bublině v Orlandu zůstali mezi posledními čtyřmi adepty na titul už jen Lakers.

Favorit Východní konference Milwaukee přišel o šanci na titul už před týdnem, když ho překvapivě hladce vyřadilo Miami.

Milwaukee Bucks proti Brooklyn Nets

Okamžitě se vyrojily spekulace o tom, že Adetokounbo nemá ve spoluhráčích dostatečnou podporu a chce odejít do jiného týmu. Debata navíc zesílila ve chvíli, když obrovitý Řek přestal sledovat své spoluhráče na sociální síti Instagram.

Podobné trable teď zřejmě čekají Clippers. Ti totiž s velkou pompou představili před touto sezonou hvězdné posily George s Leonardem a tito dva vhodně doplnění spoluhráči zařadili Clippers mezi jasné kandidáty na titul. Celý tým se ale play off protrápil a v druhém kole dovolili Denveru otočit nepříznivý stav série. Sebevědomá prohlášení byla ta tam a nejužitečnější hráč posledního finále Leonard se možná také začne poohlížet jinde.

Do cesty za čtvrtým titulem legendárního LeBrona Jamese, který je čerstvým majitelem rekordu nejvyššího počtu výher v play off, se staví tři mladé celky. Nuggets v čele se srbským pivotem Nikolou Jokičem povzbuzení historickými dvěma obraty sérií ze stavu 1:3 na zápasy.

Trojnásobný šampion NBA LeBron James si připsal rekordní 162. vítězství v play off.

O druhé místo ve finále se perou Miami, opírající se o neúnavného bojovníka Jimmyho Butlera, a Boston sázející na vycházející hvězdu Jaysona Tatuma. Zde mají po parádní první bitvě nakročeno blíž do finále Heat, když Butler rozhodl klíčovým košem těsně před koncem.

Zatímco tato čtveřice si to rozdá o zlatou trofej, zklamané favority Clippers a Bucks čeká naopak složitý podzim.

Autor: