130 let
Český tenista Tomáš Berdych

Český tenista Tomáš Berdych | foto: ČTK

Blíží se semifinále Davis Cupu. Češi chtějí znovu porazit Argentinu

US Open
  •   14:08
PRAHA - Dobrá nálada i touha znovu po roce porazit Argentinu a zopakovat si finále Davisova poháru čiší z českých tenistů. Obhájci titulu se dnes v čele se světovou pětkou Tomášem Berdychem poprvé sešli před semifinále s Argentinou, které se v pražské O2 aréně uskuteční od 13. do 15. září.

Kapitán Jaroslav Navrátil v hotelu Intercontinental v poledne přivítal Berdycha, Lukáš Rosola, Jiřího Veselého a Jana Hájka. Radek Štěpánek přiletí později, protože hraje s Indem Leanderem Paesem na US Open v New Yorku finále čtyřhry. "Určitě jsme favority, protože hrajeme doma, zvolili jsme si povrch a poprvé v roce jsme kompletní," těšilo Navrátila na tiskové konferenci před prvním odpoledním tréninkem, že může počítat do utkání s Berdychem i se Štěpánkem.

Berdych totiž letos hrál jen v prvním kole a Štěpánek, který se začátkem roku podrobil operaci krční páteře, až ve čtvrtfinále, ale stejně nemohl hrát naplno. "Je super, že se sejdeme všichni a hrajeme doma, protože by vůči fanouškům bylo nefér, aby nemohli vidět hrát obhájce doma. Věřím, že tenhle zápas všechny přiláká a atmosféra zase bude skvělá, naším cílem jsou tři body," řekl Berdych Hala ještě není zcela vyprodaná, ale kapitán i hráči věří, že se tak stane.

"A fanoušci nás poženou. Chceme zkusit Davis Cup obhájit, i když semifinále je dobrý výsledek, ale hezčí by bylo to znovu dotáhnout do finále," uvedl Berdych. Před rokem tenisté porazily Argentinu ve stejné fázi soutěže. Tenkrát jeli do Buenos Aires v roli outsiderů, ale překvapili postupem. "Teď nechceme, aby se situace opakovala v obráceném gardu. Musíme do toho jít poctivě," řekl Berdych.

Češi jsou favority i proto, že v sestavě Argentiny chybějí opory

Češi jsou favority i proto, že v sestavě Argentiny chybějí šestý hráč světa Juan Martín del Potro a zkušený daviscupový reprezentant David Nalbandian. Už od soboty v Praze trénují pod vedením kapitána Martina Jaiteho tenisté Juan Mónaco, Carlos Berlocq, Horacio Zeballos, Leonardo Mayer a Federic Delbonis. "Soupeř nám trošičku umožnil lepší pozici, protože nepřijel Del Potro, ale jednoduché to nebude. Pořád přivezli ambiciózní tým. Argentinci letos hráli výborně na antuce a určitě je nelze podceňovat," konstatoval kapitán Navrátil.

Del Potro v semifinále Wimbledonu.

Po nepříliš dobré části sezony se k týmu připojil Rosol, který získal důležité body v Astaně ve čtvrtfinále v Kazachstánu. Česká trojka měla v poslední době i zdravotní problémy. "Nechal jsem si udělat krevní testy a dopadlo to dobře. Už trénuju naplno a chci týmu maximálně pomoci. Věřím, že se finále podaří," řekl Rosol. Tenisté se po necelém roce vrací do O2 arény, kde loni ve finále před nadšeným publikem porazili ve finále Španěly a po 32 letech získali "salátovou mísu".

Autoři: ČTK, Lidovky.cz