Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Sport

Bö potvrdil svoji dominanci i ve stíhačce, Češky ve štafetě doplatily na mizerný výkon na střelnici

Johannes Thingnes Bö vyhrál po pátečním sprintu na Světovém poháru v Hochfilzenu i stíhací závod foto: ČTK

Hochfilzen - Norský biatlonista Johannes Thingnes Bö vyhrál po pátečním sprintu na Světovém poháru v Hochfilzenu i stíhací závod a po 40. triumfu v kariéře zvýraznil vedení v pořadí seriálu. Z českého tria vybojoval v rakouském středisku body jen Michal Krčmář na 29. místě. Ondřej Moravec doběhl 41. a Jakub Štvrtecký se umístil o další čtyři pozice zpět.
  13:22aktualizováno  16:05

Po sprintu čtyřicátý Krčmář si jako jediný z českých reprezentantů oproti pátku polepšil. Také z týmu nejlépe střílel, přesto musel na dvě trestná kola po chybách na první stojce a druhé ležce. Moravec i Štvrtecký museli už po první střelbě každý na dvě trestná kola, zkušenější Moravec pak už minul jen jednou, ale propadu o devět pozic nezabránil.

Mladíček Štvrtecký naproti tomu nepředvedl ani jednu čistou střeleckou položku. Celkem absolvoval šest kol navíc a na životní 29. místo ze sprintu nenavázal.

Bö byl na střelnici bezchybný a zvítězil stylem start - cíl s náskokem 33,5 sekundy před Alexandrem Loginovem z Ruska, který navázal na páteční třetí místo. Za ním skončil Francouz Emilien Jacquelin, jenž se na stupně vítězů posunul z 18. místa na startu. Medailisté díky přesné střelbě neabsolvovali ani metr navíc stejně jako čtvrtý Jakov Fak ze Slovinska.

Druhou štafetu sezony vyhrály stejně jako před týdnem v Östersundu Norky, přestože ani ony se tentokrát nevyhnuly trestnému kolu. V závěru porazily do té doby suverénní Rusko o 8,2 sekundy, třetí skončily už s více než minutovým odstupem Švýcarky.

Českou štafetu rozbíhala stejně jako ve Švédsku Jessica Jislová a po dvou dobíjeních předala Charvátové na 12. místě. Šestá žena pátečního sprintu nedokázala na svůj výkon z individuálního závodu navázat a vleže ani s třemi náhradními náboji nesestřelila všech pět terčů.

Markétě Davidové předala jedenáctá, manko týmu už ale narostlo na více než minutu. Aktuální česká jednička potřebovala na střelnici tři náhradní náboje a tradičně výborným během vytáhla štafetu na osmou příčku.

Eva Kristejn Puskarčíková pak měla namále při úvodní ležce, kde na poslední terč musela třikrát dobíjet a klesla na desáté místo. Závěrečnou položku vestoje ale vyčistila velmi rychle bez jediného zaváhání a na trati tým posunula na konečné šesté místo. Češky si tak o dvě příčky vylepšily umístění z úvodní štafety v Östersundu.

Autor: