130 let

Fanoušci Bohemians 1905 (ilustrační foto) | foto: Hynek Glos, Lidové noviny

Bohemians divácky předčili ligu

Sport
  •   10:03
PRAHA - Tradiční klub slaví sto let od založení ve třetí nejvyšší soutěži, zájem fanoušků ho řadí mezi českou špičku.

Při třetiligových zápasech fotbalistů Bohemians 1905 se na vršovickém stadionu tlačí pětitisícové davy. V Česku, kde utkání nejvyšší soutěže průměrně sleduje zhruba čtyři a půl tisíce diváků, je to výjimečná bilance. 

„Přízeň diváků je spojena s jejich pocitem, že se spolupodíleli na záchraně klubu,“ vysvětlil unikátní podzimní statistiky ředitel Bohemians 1905 Jiří Steinbroch.

Tradiční jméno s bohatou historií kvůli dluhům na začátku roku málem úplně zaniklo. Jenže v létě Bohemians znovu ožili v České fotbalové lize po iniciativě svých příznivců, kteří mezi sebou vybrali tři miliony korun.

"Klokani" vyčnívají

* Devět domácích zápasů Bohemians 1905 v ČFL vidělo 45 494 diváků (průměr 5055 diváků na utkání).

* Zbylých 144 zápasů soutěže navštívilo 49 000 diváků (průměr na utkání 340 diváků). Z celkového počtu všech diváků podzimní ČFL se jich tedy 60 procent přišlo podívat na Bohemians 1905.

* V první lize je po 13. kole průměrná návštěvnost 4846 diváků. Nižší průměr než Bohemians 1905 má osm klubů.

* Bohemians 1905 nikdy neklesla návštěva na domácím utkání pod 3800 diváků, Stejnou bilancí se může pochlubit pouze Slovácko, Olomouc a Mladá Boleslav.

Podle výkonnosti se tým od Botiče nalézá až dvě patra pod první ligou, ale právě bouřlivá atmosféra v ochozech ho řadí mezi elitu. V průměrné návštěvnosti na domácích zápasech stojí výš než Blšany, Brno, Jihlava, Jablonec, Mladá Boleslav, Ostrava, Příbram a Zlín.

Steinbroch si cení, že i po nevydařených utkáních se lidé do hlediště vracejí. „I když jsme na začátku sezony nevyhrávali, tak nadšení bylo tak veliké, že se s námi drželi dál,“ pochvaloval si funkcionář.

Po podzimu jsou „klokani“ na čtvrtém místě ČFL. K postupu do druhé ligy potřebují stáhnout šestibodovou ztrátu na čelo tabulky.

Obvykle opomíjenou třetiligovou scénu příchod klubu se širokým fanouškovským zázemím zatraktivnil. Z nevídané divácké laviny profituje vršovický klub i po finanční stránce. Příjmy ze vstupného na domácí zápasy pokrývají deset až patnáct procent dvanáctimilionového rozpočtu, což je na české poměry nadstandardní podíl.

„Další peníze máme také z replik dresů a předmětů s logem klubu,“ vyzdvihl ředitel Bohemians 1905 jinde zanedbávaný prodej klubových suvenýrů.

Vršovický tým zatím nenalezl silného sponzora. Některé zájemce mate působení dvou Bohemians v hlavním městě. Slavný název si přisvojil i někdejší Střížkov, ale o přejmenovaný klub je mezi vyznavači Bohemians minimální zájem. „Nikdo nás nemůže nutit, abychom uznali existenci další Bohemky,“ vyjádřil se o citlivém tématu Steinbroch.

Početná armáda zelenobílých fanoušků několikrát prověřila organizační schopnosti klubů, na jejichž půdě pražské mužstvo nastoupilo. „Třeba v Náchodě vznikla nepříjemná situace hlavně kvůli katastrofálnímu zanedbání pořadatelské služby,“ vzpomněl si Steinbroch na duel, který byl kvůli výtržnostem diváků předčasně ukončen. „U ostatních zápasů už ale proběhlo vše bez problémů,“ dodal.

S posledním soutěžním zápasem dění ve Vršovicích letos ještě neutichlo. Bohemians totiž odstartují oslavy sta let od svého založení. „Přesný den vzniku neznáme. Letopočet, který máme nyní v názvu, se ustálil až v sedmdesátých letech,“ řekl Steinbroch o roce, kdy AFK Vršovice požádali o vstup do České fotbalové asociace.

Zpátky na vrchol do roku 2010,
přeje si Steinbroch
Hned tuto sobotu nastoupí výběr legend Bohemians, jehož hlavní postavou bude mistr Evropy z roku 1976 Antonín Panenka proti týmu osobností, který jako kapitán povede herec a zakládající člen Družstva fanoušků Bohemians Ivan Trojan.

Bohemians se při jubileu poněkolikáté ocitli v nižší soutěži. „Je to hodně symbolické. Poprvé jsme z první ligy sestoupili v roce 1935, což se opakovalo ještě dvakrát vždy po třiceti letech,“ poznamenal Steinbroch. Pro klub si vysnil lepší budoucnost. „Do roku 2010 bychom chtěli být zpátky v první lize.“

Autoři: Lidové noviny