Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Bohemians konečně skórovali

Sport

  19:28
PRAHA - Dlouhé čekání fotbalistů Bohemians 1905 na gól v nové sezoně je u konce. "Klokani" sice v dohrávce pátého kola s Viktorií Žižkov prohrávali už 0:2, v závěru ale dokázali dvojnásobnou přesilovku po vyloučení Moughfireho se Straceným přetavit v remízu.

Brankář Viktorie Žižkov Peter Bartalský (vpravo) vyráží míč nad hlavami Víta Turtenwalda z Bohemians 1905 (vlevo) a spoluhráče Tomáše Procházky. foto: ČTK

Oba trenéři trenéři zareagovali na minulé neúspěchy několika změnami v sestavě. Hostující Stanislav Griga zamíchal se složením defenzivní čtveřice, která v posledních třech duelech inkasovala 11 branek. Na stoperu poprvé vyběhl navrátilec z hostování v Příbrami Kropík, vlevo se postavil Francouz Moughfire. Domácí kouč Václav Hradecký dal úvodní šanci Turtenwaldovi, ale už ve 4. minutě mu nabouralo plány zranění Pávka, jehož musel nahradit Adam.

Vršovičtí přesto ve snaze konečně zlomit střelecké prokletí začali aktivně. V desáté minutě odcentroval kapitán Slezák a střídající Adam z voleje jen těsně minul. Na druhé straně po průniku středem hřiště pálil Novotný, jehož přízemní střela nadělala Sňozíkovi nečekaně mnoho starostí. Žižkovští domácí nápor postupně otupili a v 23. minutě sami nečekaně udeřili. Stracený našel na pravé straně Kušníra a jeho přihrávku po zemi do rozevřené obrany poslal přesně k tyči kanonýr Švancara.

Domácí zvýšili obrátky, dopředu se posunul Šmarda a po jednom z jeho centrů hlavičkoval v dobré pozici nad Rada. "Klokani" však zapomínali na zadní vrátka a deset minut po inkasované brance je za to stihl trest znovu. Nejlepší hráč na hřišti Švancara udělal sochy z domácích beků, předložil míč Bukačovi a ten pohotovým skluzem zvýšil.

Bohemians se z šoku vzpamatovali až v závěru poločasu, jenže Moravcův centr stihl zblokovat Besta a Matůšův pokus z úhlu vyrazil gólman Bartalský, který i dnes dostal přednost před Pařízkem. Domácí kouč poslal k Polodnovi i druhou útočnou posilu Ordoše a Vršovičtí i s jeho pomocí přikovali hosty k jejich šestnáctce.

Dvě minuty po pauze našel aktivní Moravec v pokutovém území nekrytého Kunáška, ale ten se tak dlouho váhal, až jeho střelu stihl přizvednout nad břevno Bartalský. Žižkov odpověděl Kučerovou dalekonosnou bombou, která olízla Sňozíkovo břevno.

Nejmenší návštěva v Dolíčku od začátku sezony ožila v 54. minutě, kdy unikajícího Slezáka zastavil Moughfire a povedený výkon si pokazil červenou kartou. Domácí se však místo ke kombinaci uchýlili k dlouhým nakopávaným balonům, jejich snahu také brzdila herní křeč. Až v 73. minutě se dostal na dostřel Adam, ale Bartalský skokem míč lapil.

Za pět minut svitla domácím další naděje. V nervózním závěru si nechal dát druhou žlutou kartu kapitán Viktorie Stracený a následoval Moughfireho. Vršovičtí se nadechli k poslednímu náporu a po 444 minutách se konečně dočkali první branky v nové sezoně, když se hlavou trefil Ordoš.

Za pár sekund stejnému hráči zkazil radost skvělým zákrokem Bartalský, ale nakonec domácí přece jen mohutný nápor přetavili ve vyrovnání. Moravec našel Slezáka a vršovický kapitán v třetí minutě nastavení hlavičkou k tyči vyrovnal.

Výsledek:
Bohemians 1905 - Viktoria Žižkov 2:2 (0:2)

Branky: 84. Ordoš, 90.+3 Slezák - 23. Švancara, 33. Bukač. Rozhodčí: Matějek - Kordula, Večeřa. ŽK: Kunášek - Kučera, Moughfire, Bartalský, Stracený. ČK: 54. Moughfire, 78. Stracený. Diváci: 6016.

Sestavy:
Bohemians 1905: Sňozík - Marek, Rada, Turtenwald, Šmarda - Moravec, Slezák, Pávek (4. Adam), Kunášek (56. Rychlík) - Matůš (46. Ordoš), Polodna. Trenér: Hradecký.
Žižkov: Bartalský - Kučera, Kropík, Besta, Moughfire - Kušnír, Novotný (83. Šťastný), Procházka, Stracený - Bukač (56. Tinga), Švancara (80. Bažík). Trenér: Griga.

Autor: