Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Bojkot olympiády nebude, ujistil ruské sportovce a fanoušky Putin

Sport

  17:16
PRAHA - Bojkot se nechystá, ruští sportovci můžou na zimní olympijské hry v Pchjongčchangu. Tuto informaci potvrdil ruský prezident Vladimir Putin, když předstoupil před dělníky automobilky v Nižním Novgorodu, aby oznámil, že se bude ucházet o znovuzvolení hlavou státu na dalších šest let. „Bránit sportovcům v účasti na olympiádě nebudeme,“ řekl ve svém projevu.

Vladimir Putin foto: AP/ČTK

Předstoupil před dělníky automobilky GAZ v Nižním Novgorodu a oznámil svou kandidaturu na prezidenta pro dalších šest let. „Ano, budu se ucházet o post prezidenta Ruské federace,“ prohlásil.

Když novináři vyčerpali všechny otázky k jeho znovuzvolení, tématem číslo jedna se stala ruská účast na olympijských hrách v jihokorejském Pchjongčchangu.

Za vše může Rodčenkov, vina ruských politiků se neprokázala. Kreml chystá analýzu MOV

Ta byla až do úterního večera ohrožena.

Za státem organizovaný doping totiž Ruské federaci od Výkonné rady Mezinárodního olympijského výboru hrozil i plošný zákaz startu všech ruských sportovců na příštích hrách.

K tomu nakonec nedošlo. Ruští sportovci, kteří neměli v minulosti žádný dopingový škraloup a podrobí se přísnému testování, budou moct na hrách soutěžit, byť ne pod ruskou vlajkou.

Nedočkají se národních barev, v případě jejich triumfu ani národní hymny a budou označování jako „Olympijští sportovci z Ruska“ (OAR).

Nic na této skutečnosti nemění ani středeční vyjádření hlavy ruského státu.

Právě Putin byl posledním, kdo mohl ruským sportovcům v účasti na hrách zamezit, kdyby vyhlásil celoplošný bojkot her.

K tomu ale nedošlo.

„Bez jakýchkoliv pochybností nebudeme bránit tomu, aby se naši sportovci účastnili olympijských her, pokud se jich někdo osobně bude chtít zúčastnit,“ citovala ruského prezidenta agentura R-Sport.

Při splnění podmínek tak ruským sportovcům nehrozí nic, proč by se v únoru v Koreji neměli objevit.

Kolik jich přísné regule Mezinárodního olympijského výboru splní? To zatím jisté není.