Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Bojovník proti dopingu, který přepsal historii biatlonu. S Fourcadem se rozloučila řada hvězd

Sport

  5:00
Kontiolahti - Světový biatlon přišel o jednu z největších postav své historie. V jednatřiceti letech se rozhodl ukončit kariéru Francouz Martin Fourcade, třináctinásobný mistr světa a pětinásobný olympijský vítěz.

Martin Fourcade z Francie v cíli vytrvalostního závodu na 20 km v Rupholdingu. foto: ČTK/AP

OBRAZEM: Jak jinak než vítězstvím. Fourcade se rozloučil se svojí bohatou kariérou. Vyhrál vše, co se dalo

Nečekané a náhlé. Konec hvězdy světového biatlonu zaskočila mnohé. Francouzský biatlonista oznámil své rozhodnutí v pátek na svých sociálních sítích, o den později na stadionu v Kontiolahti vyhrál svůj poslední závod světového poháru. „Je čas se rozloučit. Díky za tuhle jízdu,“ vzkázal.

Martin Fourcade má za sebou pozoruhodnou kariéru, a ač by klidně mohl ještě nějakou tu dobu bojovat o mety nejvyšší, rozhodl se, že svůj čas raději věnuje rodině, zejména pak dvěma dcerám.

„Pořád mám vůli vydat ze sebe to nejlepší a jezdit po horách, ale pokračování mého růstu jako muže, jako otce, se musí nyní ubírat jiným směrem,“ vysvětlil.

Martin Fourcade oslavil poslední závod své kariéry stylově vítězstvím.
Martin Fourcade po posledním závodu své kariéry.

Místo svého posledního závodu vybral příznačně. Právě v Kontiolahti před lety svou profesionální kariéru zahájil. Nyní ji tam ukončil, navíc ve značně pochmurné náladě.

Kvůli rozšíření nového typu koronaviru ve světě se poslední dva podniky Světového poháru uskutečnily bez diváků. Svůj poslední závod se však rozhodl neodkládat. „Jsem hrdý na to, co jsem dokázal,“ řekl Fourcade.

A opravdu má na co, za šestnáct let kariéry toho francouzská hvězda stihla opravdu hodně.

Když Martina v patnácti letech přivedl k biatlonu starší bratr Simon, rovněž světová špička, těžko někdo hádal, že se z něj za pár let stane král tohoto zimního sportu. Mladší z bratrů Fourcadových však dokázal překonat nejen svého sourozence, ale i tehdejší legendy biatlonu.

Svou první velkou medaili vybojoval na olympijských hrách ve Vancouveru. Datoval se rok 2008 a on dojel druhý v závodě s hromadným startem.

Ve stejném roce debutoval i ve Světovém poháru, o rok později se již radoval z premiérového triumfu ve stíhačce.

Dnes, o dvanáct let později, má na svém kontě celkem pět zlatých medailí z olympiády, třináct z mistrovství světa a sedmkrát za sebou ovládl Světový pohár.

V roce 2014 pak za své výkony obdržel státní vyznamenání Řád čestné legie.

Inspirace pro ostatní, včetně soupeřů

Martin Fourcade svou kariérou inspiroval mnohé sportovce a spousta z nich se s ním také rozloučila. Nechyběl mezi nimi ani Johannes Bö, norský biatlonista, který letošní Světový pohár ovládl. „Merci Martin,“ rozloučil se s ním rival ve Fourcadově rodném jazyce.

„Je dobře, že má křišťálový glóbus Johannes. Jak říkáme ve Francii – král je mrtev, ať žije král,“ pogratuloval soupeři Fourcade a připomněl tak skutečnost, že sobotní stíhačku sice opanoval, ovšem s norským nástupcem prohrál o dva body jiné dostihy – ty o celkový vavřín ve SP.

S poklonou přispěchal i další Nor, Ole Einar Bjordalen, snad největší legenda tohoto sportu. „Fantastická kariéra. Dostal jsi biatlon na další level. Přeji ti vše nejlepší se svou rodinou,“ smekl před ním velikán. V sobotu ale nebyl rodák z Céretu jediným, kdo se rozhodl ukončit svou kariéru.

Následovala ho i finská mistryně světa z roku 2011 Kaisa Mäkäräinenová. „Skvělá kariéra, skvělý sportovec, nejlepší osobnost,“ napsala mu dnes již také bývalá biatlonistka.

Na slavného Francouze zavzpomínali i čeští biatlonisté. „Minulý týden Michal Šlesingr a teď ty Martine. Biatlon ztratil velká jména v této sezoně. Oba jste přepsali historii biatlonu, oba jste legendy našeho sportu! Děkuji vám za všechno a ať se daří,“ napsal například Michal Krčmář na své sociální síti, kam přidal i jejich společné fotografie.

„Pro mě osobně byl Martin velkou inspirací. Kromě toho, že vyhrál všechno, co se dalo, byl velkým bojovníkem proti dopingu,“ popsala ho bývalá sportovkyně Gabriela Koukalová.

Vítěz 83 závodů SP však nezasáhl pouze biatlonisty, vážili si ho i sportovci z jiných odvětví.

„Díky za všechno,“ napsal mu krajan, rodák z Brioude a jeden z nejlepších cyklistů současnosti Romain Bardet. Ve stejném duchu se přidal i další výborný francouzský člen světového pelotonu Arnaud Démare.

Kdo ví, třeba jednatřicetiletého Francouze brzo uvidíme v jiném sportovním odvětví, stejně jako českou fotbalovou legendu Petra Čecha. Jen tak mimochodem, oba sdílejí lásku k hokeji...

Autoři: