130 let

Usain Bolt zpomalil a gestikuloval směrem k divákům ještě než proťal cíl olympijského sprintu. | foto: FABRICE COFFRINI AFP

Bolt doklusal ve světovém rekordu

Sport
  •   16:40
PEKING - Doslova ve výklusu dobíhal Jamajčan Usain Bolt finále v běhu na sto metrů. Fenomenální sprintér i tak zlepšil časem 9,69 sekundy vlastní světový rekord a na královské sprintérské trati triumfoval.
Ze svého květnového výkonu ubral Bolt tři setiny, přestože v závěrečných třiceti metrech zvolnil a dával průchod své radosti. "Přijel jsem sem hlavně proto, abych tu vyhrál. O rekordu jsem se dozvěděl, až když jsem oběhl vítězné kolečko," svěřil se téměř dvoumetrový běžec.Usain Bolt se přišel podělit o radost s fanoušky.

Jednadvacetiletý Bolt zvítězil s málo vídaným náskokem. Druhého Richarda Thompsona z Trinidadu porazil o celé dvě desetiny sekundy, bronz získal Američan Walter Dix.

Zklamáním skončil závod pro dvojici spolufavoritů. Jamajčan Asafa Powell, kterého krajan Bolt letos připravil o světový rekord, doběhl ve finále pátý za 9,95. Úřadující mistr světa Američan Tyson Gay, jehož přípravu na hry narušilo zranění, vypadl už v semifinále.

Bolt může získat celkem tři zlaté medaile. V Pekingu poběží ještě dvoustovku, která byla do letošní sezony jeho hlavní disciplínou, a také štafetu na 4x100 metrů. Vyhrát oba individuální sprinty se povedlo naposledy před 24 lety v Los Angeles legendárnímu Američanovi Carlu Lewisovi.

"Teď se budu soustředit na dvoustovku. Přijel jsem v dobré formě, mám na to," prohlásil Bolt, který oslňoval svým lehkým během už na cestě do finále. Semifinálový běh vyhrál v čase 9,85 sekundy v mírném protivětru a rovněž s výrazně vypuštěným závěrem.Usain Bolt se raduje ještě před cílem sprintu.

Všichni tři medailisté si na stadionu Ptačí hnízdo napěchovaném 91 tisíci diváků vytvořili nové osobní rekordy stejně jako čtvrtý Churandy Martina z Nizozemských Antil. Elitní hranici deseti sekund pokořil ještě šestý Jamajčan Michael Frater, který rovněž absolvoval nejrychlejší stovku v životě (9,97).

Powell dostál pověsti, že se mu na velkých akcích nedaří, a zopakoval si páté místo z Atén. "Nevyšlo to, nohy mě zradily. Usain zaběhl úžasný závod, mám z něj velkou radost," uvedl bronzový medailista z loňského mistrovství světa, kterého letos dlouho provázely zdravotní problémy.

Ještě hůře dopadl Gay. Trojnásobný světový šampion z Ósaky doběhl ve svém semifinále pátý o tři setiny za krajanem Darvisem Pattonem a finále už se ho netýkalo. "Nemám pro to žádnou omluvu," řekl Gay po nepovedeném semifinále.

"Doufal jsem, že se mi podaří lepší start než v předchozích dvou bězích. Ale teď jsem z toho pořádně naštvaný. Až se vrátím do olympijské vesnice, asi se mi to ještě víc rozleží v hlavě," uvedl Američan, jenž letos zaběhl s nepovolenou podporou větru nejrychlejší čas historie 9,68. Bolt se tomuto výkonu v pekingském finále v absolutním bezvětří přiblížil na jedinou setinu a nebýt zvolnění v závěru, překonal by ho.
Autor: Lidovky.cz