130 let

Usain Bolt v rozběhu nepřesvědčil, postup si ale bezpečně pohlídal. | foto: Reuters

Bolt vyhrál rozběh s vypuštěným koncem. Je připraven dovést Jamajku k pátému zlatu z MS

Sport
  •   12:56
Usain Bolt táhne jamajskou štafetu k pátému zlatu na mistrovství světa v řadě. V rozběhu byli sice nejrychlejší Američané za 37,70 sekundy, ale Bolt v závěru viditelně zpomalil. Také v ženské štafetě mělo nejlepší čas americké kvarteto 41,84 s. Finále budou od 22:30 vrcholem sobotního programu.

Jamajčané by si ve sprinterské štafetě rádi spravili chuť z nepříliš vydařených individuálních závodů. Jedenáctinásobný mistr světa Bolt trochu nečekaně nastoupil už k rozběhu. Dosud většinou pomáhal Jamajce ke zlatu až ve finále, ale vzhledem k tomu, že v Londýně nestartoval na dvoustovce, tak se postavil na poslední úsek už teď. Kolík donesl do cíle jako první v čase 37,95 s. Američané i Britové byli sice v druhém rozběhu rychlejší, ale Bolt před svým vůbec posledním startem na MS v závěru zvolnil.

Usain Bolt si kontroluje postup z rozeběhu.
Sezonní maxima Usaina Bolta

V ženské štafetě zazářily Američanky nejlepším letošním časem 41,84 s, a to ještě šetřily vítězku stovky Tori Bowieovou, která doléčuje zranění z pádu ve finále na nejkratší trati. Allyson Felixová, která běžela na druhém úseku, dál může živit sen o desátém zlatu na MS. Jamajčanky, které stejně jako jejich mužští kolegové triumfovaly na MS čtyřikrát po sobě, měly až pátý čas, ale večer budou pravděpodobně rychlejší, až nasadí dvojnásobnou olympijskou vítězku Elaine Thompsonovou.

Američanky předvedly nejlepší čas i na 4x400 metrů - 3:21,66. A to ještě neběžela vítězka individuální trati Phyllis Francisová ani bronzová Felixová, která dnes dala přednost běhu na 4x100 metrů, ale v neděli určitě nastoupí. Také mužská čtveřice Spojených států, které tuto trať vyhrály pokaždé od Ósaky v roce 2007, byla dnes nejrychlejší za 2:59,23. Ze hry jsou Jamajka i Bahamy, tedy stříbrný i bronzový tým z Ria de Janeiro.

Autor: ČTK