Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Bolt zase vítězí. A tančí radostí

Sport

  16:57
TEGU/PRAHA - Zapomeňte na diskvalifikaci na královské stovce. Usain Bolt je opět králem světového šampionátu v Tegu.

Boltovo vítězné gesto. foto: Reuters

Vysmátý Jamajčan o víkendu vybojoval dvě zlaté medaile. Nejprve na dvousetmetrové trati jasně dominoval ve čtvrtém nejlepším čase historie 19,40, a včera pak završil zlatý víkend světovým rekordem jamajské štafety na 4×100 metrů.

Výkon 37,04 vteřiny je tím nejhodnotnějším, jaký jihokorejské publikum za dobu celého šampionátu vidělo.

„Jsem pyšný na svůj tým. Já se jen v závěru soustředil, abych běžel rychle,“ usmíval se Bolt. „Díval jsem se na časomíru a říkal si, poběž, to stihneš.“

Jamajka se ve finále musela obejít bez stále zraněného obvyklého finišmana Asafy Powella. Jenže má v záloze zlatého ze stovky Yohana Blakea a především fenomenálního Bolta, který se z diskvalifikace na nejkratším sprintu rychle oklepal. Po proběhnutí cílem štafety si už zase užíval obrovské slávy a vřeštícímu publiku ukázal radostný tanec.

To vše kontrastovalo s tvářemi smutných Američanů. Darvis Patton před třetí předávkou upadl a sen o boji s Jamajkou se rozplynul. Na incident navíc doplatili i Britové a cesta k medailím se tak otevřela Francouzům s fantastickým Lemaitrem a překvapivě i běžcům z ostrovů Svatý Kryštof a Nevis. Nejvíc pozornosti na sebe ale i na tiskové konferenci poutal Bolt. Nejprve se s úsměvem rozkašlal, když organizátoři představovali Blakea jako mistra světa na sto metrů, a následně pokáral Francouze za pozdní příchod.

Usain Bolt se zlatou medailí.
Usain Bolt se zlatou medailí a Lemaitre.

Jamajský sprinter Usain Bolt po štafetě na stupních vítězů

„Chlapi, máte zpoždění,“ zahulákal k přicházejícím soupeřům. A nenechal bez odezvy ani slova finišmana Jimmyho Vicauta, který řekl, že na sobě budou Francouzi pracovat, aby jednou porazili i Jamajčany. „To jako vy?“ tázavě prohodil jeho směrem Bolt. „Nikdy,“ zavrtěl hlavou a rozesmál se.
 Málem jako by zapomněl, že mu před pár dny do smíchu moc nebylo. Po ulitém startu na sto metrů se na den úplně schoval před médii. Nakonec ale bere opět šampionát jako úspěšný. „Začal tragédií, ale skončil skvěle,“ řekl nejvyhledávanější atlet současnosti, kterého čeká za rok na olympijských hrách nelehký úkol. Fanoušci od něj očekávají nejen tři zlata, ale i další posunutí hranice lidských možností.

Sprinterských hrdinů ale světový šampionát v Tegu nabídl víc. Boltův krajan Blake má dvě zlata, Francouz Lemaitre zase veze bronz z dvoustovky a stříbro ze štafety. Navíc jako první běloch v historii pokořil po desetivteřinové hranici na stovce i dvacetivteřinovou na dvojnásobné trati.

Bezpochyby stejný důvod k radosti má i pětatřicetiletý Kim Collins z ostrovů Svatý Kryštof a Nevis, který vybojoval dva bronzy. „Volala mi manželka, že jí dítě radostí skáče v břiše,“ řekl novinářům.
 A Bolt se opět rozřehtal na celé kolo. Poslední den v Tegu zkrátka všechny bavil...