Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Boulařka Sudová je po zranění fit a už zase vytáčí helikoptéry

Sport

  8:00
PRAHA - Kdo by jen mohl zapomenout na její dramatický příběh s olympiádou ve Vancouveru? Nedlouho před ní si akrobatická lyžařka Nikola Sudová přetrhla zkřížené vazy v koleni, nicméně nakonec do Kanady přece jen odletěla a navzdory nepříjemnému zranění a bolesti se v boulích statečně protancovala až do cíle.

Nicola Sudová při odletu do Vancouveru. foto: ČTK

Po návratu domů jí MUDr.Vladislav Hospodár nohu spravil a jedna z nejlepších akrobatických lyžařek světa už se v současné době zase těší stoprocentnímu zdraví. Původně hodlala do poolympijské sezony vykročit až v lednu, ale nakonec změnila plány, a objeví se už v úvodním dějství Světového poháru ve finském Kuusamu za devět dnů.

Poprvé se na lyžích svezla v polovině září, kdy se sklouzla jen lehce, víceméně po rovině. Hlavní bylo, že se definitivně ujistila, že koleno drží. "Doktor Hospodár mně dal konečně osm měsíců po operaci zelenou k závodění," těšila se včera krátce před odletem na zamrzlý sever.

"V noze ale zatím přece jen nemám sílu, jakou bych potřebovala; zůstala trochu slabší," popisuje současný stav. Žádné velké cíle si i proto před sezonou neplánuje. Umístění do desátého místa by prý považovala za malý zázrak.

Zatím stále ještě trénuje s ortézou a odložit ji hodlá až v okamžiku, kdy noha získá sílu, jakou měla před zraněním. "Před deseti dny jsem si už poprvé zkusila i helikoptéru," usmívala se Sudová spokojeně. "Než jsem se k ní ale rozjela, houkla jsem na trenéra Radka Herota i fyzioterapeutku, jestli se bojí. Přiznali, že jo. Já taky, křikla jsem na ně, a odrazila se hůlkama..."

Osmadvacetiletá Sudová razantně škrtá i myšlenku, zda se v její mysli náhodou nezakořenil blok či obava z případného obnovení zranění. "Určitý respekt samozřejmě vnímám, ale skutečně se nebojím. Ani trochu," povídá rázně. "Blok jsem v hlavě neměla ani chvilku, prostě vůbec. A nebojím se ani do Deer Valley, kde čeká mistrovství světa." A proč zrovna mluví o Deer Valley? Právě tam se začátkem roku zranila...