Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Bouřlivák McEnroe: Nadal je zvíře, ale Federer ještě neřekl poslední slovo

US Open

  16:47
LONDÝN - Bývalý skvělý americký tenista John McEnroe byl natolik uchvácen výkony Rafaela Nadala ve Wimbledonu, že přemožiteli Tomáše Berdycha z nedělního finále prorokuje už letos zisk kariérního Grand Slamu. Španělská světová jednička k dosažení tohoto cíle potřebuje triumf na US Open, kde se jí zatím příliš nedařilo.

Tomáš Berdych - Rafael Nadal. foto: Reuters

"Ten kluk je prostě zvíře. Je psychicky a fyzicky natolik skvělý, že může určitě US Open vyhrát," uvedl McEnroe. "Podmínky v New Yorku mu ale příliš nesedí, takže potřebuje, aby ho podrželo jeho tělo. Proto si myslím, že si dá po Wimbledonu pauzu a možná před US Open nebude moc hrát," dodal Američan, jehož bilanci sedmi vítězných grandslamů Nadal v neděli překonal.

DÁLE ČTĚTE ZDE

Po pěti triumfech na Roland Garros, dvou ve Wimbledonu a jednom v Austrálii chybí právě úspěch na US Open Nadalovi k tomu, aby se stal sedmým mužem v historii tenisu, jenž vyhraje všechny čtyři největší turnaje.

"Myslím, že po tom hodně touží. Bylo by hodně těžké netipovat ho tentokrát za favorita, i když tam ještě nikdy nezvítězil," řekl McEnroe na adresu čtyřiadvacetiletého Španěla, jehož nejlepšími výsledky ve Flushing Meadows byla semifinále v posledních dvou letech. Podle bouřliváka McEnroea ovšem nejsou ještě sečteny dny bývalé světové jedničky Rogera Federera, který v Paříži i Londýně vypadl ve čtvrtfinále a klesl na třetí místo žebříčku.

Tomáš Berdych - Roger Federer

 "Federer byl tak úžasný, že cokoli jiného než zisk titulu je v jeho případě považováno téměř za špatný turnaj. Ale letos vyhrál Australian Open a byl ve čtvrtfinále dvou grandslamů - to by brali skoro všichni hráči," uvedl bývalý velký soupeř Ivana Lendla.

"Je neodvratitelné v určité fázi, když vyhrajete 16 grandslamových turnajů a překonáte téměř všechny rekordy, že možná v některých momentech vám chybí vůle," vysvětloval jednapadesátiletý McEnroe současné slabší Švýcarovy výsledky.

"Ale myslím, že i když už asi nebude nikdy dominovat jako dřív, nějaké grandslamy ještě vyhraje. Má tolik talentu a tolik hrdosti, že najde způsob, jak zase vítězit," dodal čtyřnásobný vítěz US Open a trojnásobný šampion z Wimbledonu.

Autor:

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...