Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Boxer Šuda jako předvoj Klička: Čeká mě určitě životní zápas

Sport

  11:00
PRAHA/KOLÍN NAD RÝNEM - Je trojnásobným mistrem světa v kickboxu, českým boxerským šampionem v křížové váze, už jednou držel pás interkontinetálního mistra organizace IBF. Nyní má šanci získat stejný titul druhé prestižní organizace – WBO – a odrazit se ve 34 letech k šanci boxovat o titul mistra světa. "V boxerské kariéře je to pro mě vrchol," přiznal v rozhovoru pro LN český bijec s přezdívkou pitbull před duelem s Nigérijcem Olou Afolabim.

Luboš Šuda. foto: ČTK

LN Jak se cítíte před duelem s Olou Afolabim po fyzické stránce a pár hodin před vážením (rozhovor vznikal v pátek dopoledne, pozn. redakce)?

Co řekl Jurij Krivoručko (trenér Ondřeje Pály a Sandra Siprošviliho)

"Ola je skvělý boxer, komplexní. Je hodně rychlý, umí boxovat na distanc i na krátkou vzdálenost, Luboše čeká velká dřina. Ale šanci určitě má. Jeho výhodou je, že je silový a typ knockoutéra. Ola je hodně sebevědomí a občas zapomíná na obranu, ruce často dává dolů. To je Lubošova šance na úspěch. Pokud odolá tlaku, může ho poslat k zemi a vyhrát před limitem. Pokud by se doboxovalo na body, Ola je doma a v takovém případě by na 99% vyhrál."

LN Jak probíhala příprava? Vy už jste se na tento duel jednou připravoval, ale v prosinci byl den před galavečerem zrušený.
Příprava proběhla naprosto v pohodě, snad jen na malé nachlazení. Neměl jsem žádné problémy.

LN Ptám se i proto, že se vám se poslední duel v prosinci v Lucerně příliš nepovedl, váš otec byl hodně kritický, sám jste určitě cítil, že ten zápas nebyl úplně ideální.
Tak otec je vždycky hodně kritický. Já jsem neměl od února žádný zápas a pak přišel až ten v Lucerně, na který jsem nebyl po zrušení duelu s Afolabim až tak stoprocentně připravený. S tím jsem do toho šel. Chtěl jsem si zaboxovat, dalo by se říct, že pro mě duel s Jozsefem Nagym byl přípravou na Afolabiho. Zápas je vždy nejlepší trénink a i když jsem nepodal optimální výkon, měl jsem duel pod kontrolou. A je lepší, že jsem po pauze boxoval s Nagym a ne hned s Afolabim.

Dorazí rodiče s přítelkyní i do Německa?
Ne, budou to sledovat od televize. Maminka s přítelkyní vždycky trpí ať doma či přímo na místě, táta to bere jako chlap s nadhledem a spíše kriticky. Takže ta mě nemine tak či tak (usmívá se).

Sandro Siprošvili (poslední soupeř Afolabiho)

"Lubošovi moc fandím, někdy bych si s ním i rád zatrénoval. Neznám jeho styl, ale má za sebou velké úspěchy a jeho šance proti Afolabimu vidím 50 na 50. Musí ale jednoznačně vyhrát před limitem, jinak na domácí půdě Afolabiho nemá šanci vyhrát. To jsem poznal sám, i když Ola byl lepší. Moc jsem neměl šanci si všimnout jeho slabin, skoro žádné nemá. Je rychlý, silný, skvěle technicky připravený boxer. Je vidět, že sparing s Kličky mu svědčí. Pokud ale Luboš zaboxuje na hranici svých možností, může vyhrát."

LN Jak se na galavečer a souboj s Olou Afolabim těšít?
V boxerské kariéře je to pro mě asi nejvíce a hlavně i tím galavečerem. Boxovat ve stejný večer a na stejném místě jako Kličko, navíc jako druhý vrchol večera, je obrovská čest a pocta. Bude to hodně sledované a je to velká šance ukázat se.

LN Co víte o soupeři? Sháněl jste po Česku informace? Afolabiho zná Ondřej Pála ze sparingu s Vladimirem Kličkem, boxoval s ním jeho parťák z týmu Sandro Siprošvili.
Vím kolik má utkání, viděl jsem nějaké jeho video na internetu. Mluvil jsem s Jurijem Krivoručkem (kouč Pály a Siprošviliho, pozn. redakce), sestříhal mi video, ale nakonec jsem se pro něj ani nedostavil (s úsměvem).

LN Berete duel s Afolabim jako mezistupeň k zápasu o titul mistra světa?
Přesně tak. Je to mezistupeň pro případný duel o světový pás. Ola je hodně vysoko v žebříčku boxrec (na 7. místě) i organizace WBO (6.), takže pokud jej porazím dotáhl bych se na první desítku a pořadí WBO jej nahradil. Takže pak by nic nebránilo tomu, abych si zaboxoval o titul mistra světa.

LN Nabízí se šampion WBO Marco Huck.
To je jedno jestli s ním nebo s některým z těch tří dalších (Cunningham - IBF, Wlodarczyk – WBC a Hernandéz – WBA). Ať by přišla nabídka od koholiv, určitě bych neváhal.

Už se moc na vážení těším. Mám váhu na hraně, takže jsem bez jídla a vody. Už se těším, až se najím.