Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Boxerská federace zastavila po kritice činnost všem rozhodčím z Ria

Sport

  14:02
LONDÝN/PRAHA - Mezinárodní asociace amatérského boxu (AIBA) zastavila dočasně činnost všem 36 ringovým a bodovým rozhodčím, kteří se představili na olympijských hrách. Suspendace bude trvat až do ukončení vyšetřování kontroverzních momentů z Ria de Janeiro.

Olympijský box - Francouz Sofiane Oumiha (v červeném) a Thajec Amnat Ruenroeng (v modrém) v eliminačním souboji váhy do 60 kg. foto: Reuters

„Většina boxerských soutěží v Riu 2016 byla přijímána velmi pozitivně, ale byla tam také malá část rozhodnutí, o nichž se rozvinula debata. Ukázalo se, že jsou v tomto ohledu nutné další reformy,“ uvedla AIBA v oficiálním prohlášení.

Nejhlasitějším kritikem rozhodování na OH byl irský mistr světa Michael Conlan ve váze do 56 kg, jenž po porážce ve čtvrtfinále označil mezinárodní asociaci za zkorumpovanou a počastoval sudí vulgaritami. Rozporuplné reakce vyvolal také verdikt v duelu o zlato v kategorii do 91 kg, který vyhrál Rus Jevgenij Tiščenko. AIBA několik rozhodčích vyřadila už během her.

Olympijský box - Uzbek Rustem Tulaganov slaví postup do čtvrtfinále váhy nad 91...
Boxer Ilyas Abbadi z Alžírska během zápasu ve střední váze s Mpi Anauel...

Pravidlová a technická komise AIBA po zasedání v Lausanne navrhla změny, jež by měly napomoci větší transparentnosti. Jednou z nich má být zveřejnění a započítání rozhodnutí všech pěti bodových rozhodčích. Dosud byli vždy náhodně počítačem vybráni pouze tři a jejich body se braly při verdiktu o vítězi zápasu v potaz.

Dále komise navrhly, aby ringové a bodové rozhodčí pro jednotlivé souboje nevybírala tříčlenná komise, ale opět raději počítač. „Rozhodování se ale nikdy nesmí stát obětním beránkem pro boxery a trenéry, kteří neuspějí v ringu a své zklamání poté nevhodně ventilují komentáři do médií. To budeme sledovat ještě víc než dosud, a pokud to bude nutné, přijdou přísné disciplinární tresty,“ varovala AIBA.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!