Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Boxerská krádež? David Haye porazil Valujeva na body a je šampionem

Sport

  23:54aktualizováno  8. listopadu 14:52
PRAHA/NORIMBERK - VIDEO, FOTO, ROZHOVORY + OHLASY Boxerský svět má opět o čem diskutovat. V mistrovském duelu o pás šampiona organizace v sobotní norimberské noci zvítězil na body David Haye, přestože rozhodně nepředvedl výkon, kterým se chvástal před duelem. Obhájce, Nikolaj Valujev z Ruska, naopak svým výkonem příjemně překvapil. Na obhajobu titulu to ale nestačilo.

Nikolaj Valujev a David Haye. foto: ČTK

Pamatujete si ještě loňský předvánoční souboj Valujeva s veteránem Holyfieldem? Tehdy dostal obrovitý Rus krásný dárek od Ježíška v podobě bodových rozhodčích. Nyní, o jedenáct měsíců později, překvapili ringoví sudí jeho. V nejméně vhodý okamžik, po titulovém zápase s velkohubým Britem Davidem Hayem.

Anketa

Získal titul WBA David Haye zaslouženě?

Ano, byl jasně lepší 506
Ne, Valujev byl aktivnější, obhájce a navíc doma, měl vyhrát. 580

DUEL VALUJEV VS HOLYFIELD Z 20.12.2008:


"Nebyl to nijak záživný zápas. Čekal jsem od Hayeho mnohem více. Když vezmu v potaz aktivitu Valujeva, jeho domácí prostředí a to, že titul obhajoval, čekal jsem po takovém průběhu spíše jeho vítězství," zhodnotil zápas pro LN česká boxerská jednička Lukáš Konečný. Nedá se než souhlasit. Verdikt ringových zněl dvakrát 116:112 pro Hayeho a ednou 114:114. Že by britský vyzyvatel vyhrál o čtyři kola více než jeho soupeř? Nikoliv.

OČIMA ONDŘEJE PÁLY

"Rozhodnutí mě hodně překvapilo, čekal jsem, že zvednou ruku Valujevovi. Ten mi připadal aktivnější, měl větší chuť do zápasu, rozdal víc úderů. Navíc boxoval vlastně na domáci půdě. Na druhou stranu, Haye byl asi přesnější. Každopádně jsem byl po vyhlášení pěkně překvapený. Britovo vítězství přináší trochu oživení těžké váhy, ale hlavně určitě znamená obrovskou spršku keců. Čekám, že teď se Hayeovi rozjede huba asi dvacetkrát tolik než před zápasem. Máme se na co těšit," zhodnotila zápas česká profesionální jednička v těžké váze.

Kdo zápas viděl, naskytl se mu překvapivý obrázek. "Tanečníka" Hayeho s rukama dole a kolem kroužícího obra Valujeva. Aktivního obra. Jindy flegmatickou "Bestii z Východu" očividně rozzlobila předzápasová vyjádření jeho soka a hnal se za tím, aby jej ztrestal.

ON-LINE NA WWW.LIDOVKY.CZ/BOX

A v polovině zápasu k tomu nebyl daleko, po několika úderech přední rukou byl Haye očividně otřesen. Valujev ovšem nebyl schopen dalšími kombinacemi soupeře dorazit. "To mu asi uškodilo. Od Valujeva tam nebylo příliš kombinací. Většinou jen samostatné údery, nešel si za Hayem nohama," souhlasí Konečný.

RINGOVÍ SUDÍ

VÝROKY: Stefano Carozza 116-112, Juan Manuel Garcia Reyes 114-114, Tom Miller 116-112.
Pozn. redakce: Mistrovské zápasy se boxují na dvanáct kol, za vítězství v kole se dává skóre 10:9, remízu 9:9, v případě počítání se boxerovi strhává další bod.

Přesto byla aktivita po většinu zápasu na straně rodáka z Petrohradu. Jeho o dvaadvacet centimetrů menší soupeř se příliš do útoku nehrnul, boxoval hodně pasivně. K ofenzivě se rozhodl až v poslední kole, kdy v jeho polovině zasáhl bradu Rusa, který po kontaktu nohama s Hayem a také úderu mírně zavrávoral. K překvapení části osazenstva haly se začal po zápase radovat britský vyzyvatel. Podle ringových sudí oprávněně. Díky jejich verdiktu uzmul Valujevovi titul šampiona WBA a možná mu ukončil kariéru. 

CO ŘEKLI PO ZÁPASE

"Myslím, že jsem si docela určitě zlomil ruku, ale je to jen malá cena, kterou jsem zaplatil za titul mistra světa," David Haye po zápase pro anglické žurnalisty.

"Jsem tady, světový šampion v těžké váze, jsem nesmírně šťastný. Vážím si Valujeva jako boxera i člověka, ale byl jsem lepší. Jsem připraven pročistit kategorii těžké váhy," opět nový mistr světa Haye naráží na další souboj s jedním z bratří Kličků.

"Poslední kolo rozhodlo. Je to zklamání. Mrzí mě, že jsem zklamal své fanoušky," hlesl po zápase poražený ex-šampion Nikolaj Valujev.

"Zasáhl jsem ho pravou dvakrát nebo třikrát a měl opravdu tvrdou hlavu - jako cihla. Neveděl jsem, co s tím mám dělat," ještě jednou David Haye.

"Haye překvapil Valujeva, měnil rytmus, chytře pracoval především na spodní část těla soupeře...kouč Valujeva Zimin neustále svého svěřence hecoval, to v opačném rohu byl v přestávkách klid...Haye se může utkat s Ruizem nebo vyzvat Kličky," píše www.sportschau.de.

V šestatřiceti letech a bez pásu mistra světa jeho hodnota hodně poklesla. "Je to pro něj nyní velmi těžká situace. Druhá porážka, přidejte k tomu jeho věk. Uvidíme, jak to dopadne a zda mu pomůže jeho stáj," přemýšlel nad dalším osudem "ruského medvěda" Konečný. A co osud Hayeho, jež si připsal dvaadvacátou výhru ve třiadvacátém zápase v profi ringu (a druhou v těžké váze)? "Pokud se neutká s některým z Kličků, bude za sraba. S kým? To je jedno, od obou dostane natlučeno, dnešní výkon by ně rozhodně nestačil," má jasno Konečný.

SEDMÉ KOLO DUELU VALUJEV - HAYE:

Fanoušci nejprestižnější boxerské kategorie se tak již nyní mají důvod těšit na další rok 2010. Nastane nová éra v podání Hayeho nebo naopak ukrajinští bratři definitivně sjednotí tituly v těžké váze? Na to vše již brzo dostaneme odpověď...

VÝSLEDEK OČIMA NOVINÁŘŮ

"David Haye se stává po perfektním výkonu mistrem světa WBA...Haye se držel chytře od soupeře a celý zápas kolem něj tančil...v posledním kole jej mohl i knockautovat, ale to by chtěl již moc," píše se na www.skysports.com.

"Haye šokoval Valujeva a obral jej o titul...Těžkopádný Rus neměl na rychlého Hayeho, věkový rozdíl byl až příliš znát... Haye je po šesti letech prvním britským šampionem," připomíná server www.bbc.co.uk Lennoxe Lewise a jeho odchod do důchodu v pozici světového šampiona v roce 2003.

"Haye překvapil ruského obra... K titulu mu stačilo tančit kolem chytře boxujícímu Valujevovi... Haye po utkání vzdává hold svému soupeři, přestože jej před ním častoval nevybíravými výrazy," připomíná předzápasová prohlášení server německého deníku Bild.

POSLEDNÍ KOLO DUELU VALUJEV - HAYE:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!