Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Boxerská lahůdka v Praze: o mistrovský titul se utkají ženy

Sport

  0:30
PRAHA - Ženu ani květinou neuhodíš... To dnes večer v Praze platit nebude. V hotelu Pyramida se v ringu budou ženy bít navzájem. Nepůjde o nic menšího než o titul Interkontinentální šampionky. Prestižnější zápas v ženském boxu ještě v Česku k vidění nebyl.

Marina Krasheninniková. foto:  Tomáš Krist, Lidové noviny

ROZHOVORY S BOXERSKÝMI NADĚJEMI

Šest zápasů mezi muži a pak dva, při kterých zůstanou muži jen v hledišti. Přičemž souboj Rusky Mariny Krašeninnikové s Fatumou Zarikovou z Keni o pás Interkontinentální šampionky v pérové váze organizace IBF představuje největší tahák večera. Kdo se dnes nedostane do hotelu Pyramida, může záznam galavečera sledovat v sobotu od 22.10 na ČT 4.

Očekávání před střetnutím zvyšují také rozdílné styly obou soupeřek. Ruská kráska využívá své výšky a delších paží, má ráda technický box. To její soupeřka je ostrá bijkyně v pravém slova smyslu. "Pro vítězství udělám maximum. Připravená jsem skvěle," svěřila se Lidovým novinám Krašeninniková.

Přestože jde o souboj Rusky a Keňanky, prvně jmenovaná boxerka bude mít jistě podporu většiny publika. Sympatická blondýnka totiž již pět let žije a trénuje v Česku. "Ze začátku jsem tady měla i rodiče, což mi hodně pomohlo. Žila jsem rok i v Itálii, ale tam jsem se necítila dobře. Tady si připadám jako doma," vysvětluje usměvavá Marina, jak se z Ruska dostala do srdce Evropy.

Když dojde řeč na zápas, úsměv jde z její tváře stranou. Přehnaný respekt? Strach? Nic takového. Přestože soupeřka dvaadvacetileté boxerské naděje z Ruska má mezi profesionálkami na svém kontě o devatenáct zápasů víc, sálá z Mariny odhodlání.

Jsou zajímavější než muži
Přitom exotická Keňanka není v ringu snadný terč. Na kontě má dvacet vítězství, z toho devět před limitem, jednu remízu a jen tři porážky a patnácté místo ve světovém žebříčku pérové váhy. Cíl však mají obě sokyně stejný, dnes vyhrát a přiblížit se zápasu o světový titul.

I když – Zariková se téměř na vrchol dostala. Před třemi lety prohrála s Němkou Inou Menzerovou, neomezenou vládkyní váhové kategorie do 59 kilogramů.

Žena v ringu

Marina Krašeninniková:
- Dvaadvacetiletá Ruska žije posledních pět let v Praze.

- Její bilance v profiringu: 5 zápasů/5 výher (1 k.o.) - vše pérová váha.

- K boxu se dostala až v Česku. Před dráhou boxerky byla mistryní Ruska v judu, v ringu zápasil také její bratr.

Utkání skončilo sporným verdiktem, podle mnohých měla africká boxerka zvítězit. To vše ukazuje na to, že nepřijela z černého kontinentu jen na prohlídku historických krás Prahy.

Kromě rozdávání úderů v ringu svádí boxerky boj i proti předsudkům, že se na sebe snaží upozornit v ryze mužském sportu. Trenér a komentátor Marek Šimák se jich zastává. "Ženský box udělal velký krok kupředu. Některé zápasy jsou koukatelné. Možná mnohdy i víc než ty mužské, které jsou svázané taktikou," nabízí svůj pohled.

Komu nebude stačit zápas s mezinárodním obsazením, může se v hotelu Pyramida podívat také na druhý ženský duel mezi Češkami Arletou Krausovou a Hanou Honákovou v bantamové váze do 53,5 kilogramů. V rohu Honákové se objeví jako trenér a manažer Lukáš Konečný, nejúspěšnější český profesionální boxer.

Celý galavečer v hotelu Pyramida zakončí dva duely v křížové váze do 91 kilogramů. Nejprve proti sobě nastoupí Jaromír Soukup, majitel pořádající agentury Médea Boxing Teamu, a Dmitry Kutas z Běloruska, kteří si to rozdají o mezinárodní český titul ČUBP. Po nich vstoupí do ringu do závěrečného souboje celého večera domácí "bílý Tyson" Sandro Siproshvili a český bijec David Vicena.