Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Odešel ‚Ten největší’. Legendární Muhammad Ali zemřel, bylo mu 74 let

Sport

  1:20aktualizováno  10:15
PRAHA - Jeden z nejlepších boxerů všech dob Muhammad Ali zemřel. "Po dvaatřicetiletém boji s Parkinsonvou nemocí Muhammad Ali skonal ve věku 74 let," oznámil mluvčí rodiny Bob Gunnell. Poté, co se jeho zdravotní stav výrazně zhoršil, byl tento týden převezen do nemocnice v Phoenixu a ležel připojený na přístroje.

Muhammad Ali foto: wikimedia

Zatímco ve čtvrtek média informovala, že slavný boxer a jeden z nejlepších sportovců všech dob byl hospitalizován kvůli problémům s dýcháním a měl by být brzy propuštěn do domácího léčení, o den později sdělovala mnohem pesimističtější zprávy - o blížícím se úmrtí boxerské legendy. Ty se následně naplnily.

Za mužem, jenž byl v roce 1999 časopisem Sports Illustrated vyhlášen sportovcem století, se sjeli podle NBC jeho nejbližší. „Lékaři sdělili Aliho rodině, že to nemusí trvat dlouho a zemře,“ citoval deník New York Post nejmenovaný zdroj.

Ali při zahájení olympijských her v Londýně 2012

„Je to otázka hodin,“ řekl pod podmínkou anonymity agentuře Reuters zdroj blízký rodině, podle kterého byl Ali včera večer v kritickém stavu. Zdroj podle Reuters mluvil s Aliho manželkou Lonnie. „Nebude to trvat dlouho. Už začalo zařizování pohřebního obřadu.“ Jen o několik hodin později veřejnosti Aliho úmrtí potvrdil rodinný mluvčí.

Od té doby vyjadřují stovky lidí na sociálních sítích svůj obdiv tomuto charismatickému boxerovi, který byl trojnásobným profesionálním mistrem světa těžké váhy. „Byl jsi nejlepší“, „Nikdy nebude žádný další Muhammad Ali“, „Svět ztratil neuvěřitelnou osobnost, která nepřestávala bojovat proti nespravedlnosti“ - píší například lidé na twitterových účtech.

Naposledy se Ali objevil na veřejnosti v dubnu na „Celebrity Fight Night“ v Arizoně, Šlo o charitativní akci Parkinsonova Centra Muhammada Aliho.

Bývalý boxerský mistr světa těžké váhy a olympijský vítěz trpěl od počátku 80. let Parkinsonovou chorobou, která postupně zpomalovala jeho motorické funkce.

Muhammad Ali v 8. kole slavné bitvy knokautuje soupeře. George Foreman jde k...
Muhammad Ali (vlevo) v roce 1967 získal svůj titul WBA. Ernie Terrell padl.

Ali se proslavil zejména trilogii zápasů s Joem Frazierem, v které dvakrát zvítězil a jednou padl, a památnou bitvou s Georgem Foremanem. Od obrovitého soupeře se nechal v úvodu měření sil bít, aby v osmém kole rychlým kontrem unaveného Foremana knokautoval.

Do historie boxu se zapsal originálním stylem, který díky jeho výjimečné rychlosti a skvělému postřehu připomínal tanec. Sám Ali svůj způsob boje popsal slovy: „Létám jako motýl a bodám jako včela.“

V roce 1964 přešel na muslimskou víru a změnil si jméno z Cassius Clay na Muhammad Ali. V roce později 1967 odmítl nastoupit na vojnu, aby nemusel do války ve Vietnamu. Za to na tři roky přišel o licenci a nemohl boxovat. „Raději se postavím proti kulometům, než abych zapřel islám,“ vysvětloval.

Svou kariéru ukončil v prosinci 1981, kdy už se na něm projevovaly známky slábnutí. Dohromady odboxoval 61 zápasů, z nichž 56krát zvítězil.

I po konci kariéry zůstal Ali velmi populárním. Mnohé příznivce potěšil i loni v prosinci, když kritizoval uchazeče o republikánskou kandidaturu na amerického prezidenta Donalda Trumpa za jeho protimuslimské výroky.