Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Boxerská událost roku v Praze: kontroverzní 'zvíře' Tyson poprvé v Česku

Sport

  10:41aktualizováno  17:16
PRAHA - Jeden z nejslavnějších boxerů historie Mike "Iron" Tyson zavítá poprvé do Česka. V říjnu stráví bývalý nejmladší šampion těžké váhy podle Pražského deníku v Praze šest dní.

Tyson (vlevo) s Holyfieldem v roce 1997. foto: internetČTK

ROZHOVOR

Čtyřiačtyřicetiletý Tyson, který ukončil kariéru pro nedostatek motivace před pěti lety porážkou s irským pořízkem Kevinem McBridem, se má v české metropoli setkat s obchodními partnery, měl by vést trénink a také podpořit charitativní projekt dětí v motolské nemocnici.

MIKE TYSON

Narozen: 30.6.1966 v Brooklynu
Výška: 178 cm
Váha: 110 kg (v dobách své největší slávy)
Bilance: 50 výher (44 k.o.) - 6 porážek, 2 NC (diskvalifikace), dvojnásobný absolutní šampion těžké váhy, nejmladší mistr světa v historii.

"Vrcholem bude galavečer na Žofíně," řekl Pražskému deníku promotér Petr Havrda. Tyson má prý o Praze nečekané znalosti, které dokázal v dopise zaslaném českým promotérům. "Rád bych se projel na koni někde za městem, projel po Vltavě a prošel i Pražský hrad, který je prý nádhernou památkou," citoval list z boxerova dopisu.

Bouřlivák boxerského světa, který se narodil 30. června 1966 v Brooklynu patří mezi největší osobnosti profesionálního boxu. V roce 1986 se po výhře nad Trevorem Berbickem stal nejmladším šampionem těžké váhy a následně dvakrát absolutním šampionem, když měl v moci tituly WBC, WBA a IBF.

Jeho život lemují ovšem také rodinné tragédie a konflikty se zákonem. Desítky deliktů měl na svém kontě již jako nezletilý a vše vyvrcholilo v roce 1992, kdy byl obviněn a odsouzen za znásilnění královny krásy Desiree Washingtonové. Stalo se tak po rozpadu jeho manželstí a úmrtí matky i legendárního kouče D´Amata.

ZÁPAS TYSON-HOLYFIELD, KDY PŘIŠEL HOLYFIELD O UCHO:

Po návratu z vězení Tyson opět vybojoval titul světového šampiona a v letech 1996 a 1997 se utkal ve slavných duelech s Evanderem Holyfieldem. První úchvatnou boxerskou bitvu prohrál, ve druhé ukousnul svému soupeři kus ušního boltce a způsobil tak jeden z největších skandálů v historii boxu, po které mu byla odebrána licence.

Do ringu se vrátil v roce 1999 a tři roky později svedl svou poslední velkou bitvu, když v osmi kolech padl pod údery Lennoxe Lewise, tehdejšího absolutního šampiona. Následně vyhrál již jen dva z pěti duelů a v roce 2005 ukončil kariéru. Loni se chvíli spekulovalo o návratu do ringu proti jeho velkému soupeři Evanderu Holyfieldovi, ani ropné dolary však kohouty k duelu nepřesvědčili.

A to přesto, že v roce 2003 ohlásil bankrot, když dokázal prohospodařit výdělek odhadem více jak půl miliardy dolarů. Letos na podzim byl měl být uveden do mezinárodní boxerské síně slávy.

Autoři: ,