Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Boxerský svátek roku: Vladimira Klička vyzve 'ruský car' Povětkin

Sport

  1:16aktualizováno  1:45
PRAHA/HAMBURK - Boxerský svět se ještě letos dočká boxerské lahůdka té nejvyšší kvality. Nejlepší bijec současnosti Vladimir Kličko si totiž po neúspěšných námluvách plácnul na vzájemném duelu s jedničkou organizace IBF a WBO a neporaženým ruským hromotlukem Alexanderem Povětkinem. Korunní princ těžké váhy tak má šanci dokázat to, o čemž již dlouho mluví - stát se nejlepším z nejlepších! Duel je naplánován na 18. září.

Radující se Vladimir Kličko s bratrem Vitalijem (vlevo). foto: Reuters

Už už to vypadalo, že profesionální supertíha se velkého zápasu v letošním roce nedočká. Oba Kličkové (Vladimir i Vitalij) si dělají, co chtějí a světová trojka David Haye zatím více kecá a slibuje, než boxuje. Výsledek?

KDO JE ALEXANDER POVĚTKIN

Alexander Povětkin.
- Třicetiletý rodák z Kursku (v době zápasu mu ale již bude jedenatřicet)

- dosud neporažená jednička organizací IBF a WBO, s bilancí 19 výher (z toho 14 k.o.)

- v amatérském ringu získal 2x zlato na ME, stal se světovým šampionem i olympijským vítězem v roce 2004. Poté odešel mezi profíky.

- již loni na podzim za ním do Ruska přiletěl bývalý trenér Mika Tysona Teddy Atlas, aby mu pomáhal s přípravou.

- jeho přednostmi je obrovská sílá v pažích, dynamika a ostré háky, za Kličky zaostává výškově (188cm) i váhově (kolem 102kg) a také, co do zkušeností (Vladimir Kličko má na kontě v profiringu 57 duelů, třikrát více než Povětkin). 

Šampion WBO a IBF Vladimir Kličko vypráskal na koneci března Eddieho Chamberse, jeho bratr Vitalij snaživého, leč druhořadého Alberta Sosnowského a Haye? Ten si pozval do Anglie stárnoucí otloukánka šampionů Johna Ruize. Nuda, co říkáte...

To se má ale nyní změnit. Již několik měsíců se spekulovalo o možném duelu jednoho z ukrajinských bratří s ruským bijcem Alexanderem Povětkinem. Ten drtí své soupeře se silou, která bere mnohdy dech, a dává vzpomenout na legendárního "zabijáka" Mika Tysona (mimochodem jeho kouč Teddy Atlas už přes půl roku pomáhá Povětkinovi s tréninkem).

Právě Povětkina i Lidové noviny ve své boxerské ročence pro rok 2010 určily za možného nového šampiona těžké váhy. A někteří odborníci tomu taktéž věří. Povětkin je podle mnohých v současnosti jediný, kdo může nadvládu ukrajinských despotů ukončit. I když najdou se i tací, kteří mu nevěří a myslí si, že jeho aura je jen uměle vytvořená schopným manažerským týmem.

"Myslím si, že do zápasu s nimi nepůjde. Nejen on, ale další. Hlídají si svou čistou bilanci," řekl nedávno LN Ondřej Pála, česká jednička těžké váhy. Minimálně v tomto odhadu se spletl. A to je dobře. Nyní se totiž ukáže, který z táborů má pravdu.

CO ŘEKLI O ZÁPASE

"Jsme rád, že jsme vyhráli aukci o tento duel. Už se moc těším," Vladimir Kličko.

"Nemůžu se dočkat, bude to největší duel mé kariéry," Alexander Povětkin.

Povětkin nastoupí do duelu, který se uskuteční 18. září na fotbalovém stadionu pro 55 tisíc v německém Frankfurtu, jako číslo jedna organizací IBF a WBO.

A o pásy těchto organizací, které má v moci čtyřiatřicetiletý Vladimir Kličko, bude usilovat. Zda se mu to podaří, je zatím ve hvězdách. Jisté je jen to, že fanoušci LN budou moct být u toho. Zápas vám samozřejmě nabídneme v podrobné on-line reportáži!

Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč
Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč

Každý týden můžete získat zajímavé balíčky od značek Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč. Hrajte s námi a získejte hlavní výhru, balíček s...