Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Boxerský zmatek sjednotí titul absolutního mistra

Sport

  13:00
PRAHA/HAMBURK - Bude to boxerský souboj desetiletí. Sobotní střet dvou gigantů profesionální těžké váhy mezi Vladimirem Kličkem a Davidem Hayem ale s sebou přinese více než jen ostré předzápasové výměny názorů a parádní boxerské představení mezi šestnácti provazy na fotbalovém stadionu v Hamburku.

Vladimir Kličko a jeho trenér Emanuel Steward foto: Reuters

Vítěz duelu kromě vylepšení bankovního účtu získá také právo nazývat se absolutním šampionem těžké váhy. V čem tkví kouzlo slovního spojení absolutní šampion? Svět profesionálního boxu uznává 12 organizací, včetně čtyř nejprestižnějších. Jen šampioni WBA, WBC, IBF a WBO mohou být po konci kariéry uvedeni do Mezinárodní boxerské síně slávy. Čím si "velká čtyřka" vydobyla své výsadní postavení?

Nejstarší organizací je WBA, která vznikla v roce 1962 jako následovnice NBA (Americké národní asociace). Dlouho byla také nejprestižnější, než její sílu poškodila korupční aféra čelných představitelů v roce 1982. Možná i to způsobilo, že nejsledovanější boxerský talent 80. let minulého století – Mike Tyson – jako první ze svých pásů získal do držení v roce 1986 titul organizace WBC. Ta vznikla v roce 1963 v Mexiku jako protiváha právě k WBA.

David Haye.

"Pokud bych mohl, chtěl bych být šampionem WBC. Má asi největší kredit, i když boxeři uznávají všechny čtyři," prozradil LN boxerský trenér a odborník Marek Šimák. WBC je ze všech organizací největší, jejím členem je 161 zemí světa.

Dvacet let po WBC byla založena i třetí z organizací – IBF. Její vznik byl hodně divoký. Když na výročním setkání WBA v Portoriku nezískal šéf americké federace Bob Lee křeslo prezidenta WBA, rozhodl se vytvořit vlastní organizaci. O čtyři roky později se stal Tyson prvním boxerem těžké váhy, který sjednotil pásy všech tří organizací a stal se absolutním šampionem.

Jako poslední se do rodiny "velké čtyřky" přiřadila WBO, která vznikla v roce 1989 v Dominikánské republice. Její cesta k uznání ale trvala téměř deset let a byla protkána řadou skandálů. Až šampioni jako Oscar de la Hoya či Vladimir Kličko získali mladé organizaci respekt.

Vladimir Kličko.

Právě proto, že WBO existuje jen necelých 22 let, platí, že za absolutního šampiona některé ze sedmnácti váhových kategorií se může považovat držitel tří ze čtyř těchto pásů. I to je ale mnohdy kousek nad síly boxerů i jejich manažerů. "Finanční krize nyní pomohla tomu, že někdo v těžké váze nyní po jedenácti letech sjednotí tituly," vysvětlil Šimák.

Ne, souboj Klička (šampion WBO a IBF) s Hayem (WBA) nebude tuctový. Být prvním absolutním mistrem světa těžké váhy po jedenácti letech a zařadit se bok Lewise, Tysona či Holyfielda představuje pro oba soky možná větší motivaci než tučný šek za vítězství.

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...