Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Brankář Čech je po operaci lebeční kosti

Sport

  12:39aktualizováno  16:12
LONDÝN - Brankář Chelsea Petr Čech utrpěl v sobotním utkání anglické ligy v Readingu zlomeninu lebeční kosti. Ještě v noci se podrobil operaci. Dobu rekonvalescence zatím nelze určit, uvedl klub na své internetové stránce. Čecha kopl do hlavy Stephen Hunt, který se v první minutě utkání sám řítil na branku.

Petr Čech na jednom z prvních reprezentačních srazů. foto: Lidové noviny

Už po několika sekundách skončil pro brankáře české fotbalové reprezentace Petra Čecha zápas anglické ligy. Gólman Chelsea vyrazil v první minutě utkání v Readingu proti Stephenu Huntovi, jenž se řítil sám na branku. Domácí záložník kopl v plném běhu českého brankáře do hlavy.

Petr Čech se podrobil operaci lebky. "Zákrok proběhl úspěšně, ale je příliš brzy na to poskytnout přesné podrobnosti Petrova aktuálního stavu," uvedli Čechovi manažeři ze společnosti Sport Invest. "Petr je v péči těch nejlepších odborníků v Oxfordu. Všichni věříme, že jeho stav se brzy zlepší," řekl hráčův agent Pavel Zíka.

Podle vyjádření Chelsea se u Čecha jednalo o impresivní frakturu, kdy mu náraz protihráče vpáčil kus kosti dovnitř. "Potom se musejí úlomky kosti vyndat a kost zrekonstruovat. Pokud mozek pod tím je zdravý, příliš se neděje a rehabilitace může být relativně velmi rychlá, řádově týdny až měsíce," řekl neurochirurg jedné z pražských nemocnic.

Chelsea se zranil také druhý brankář
Londýnský klub nakonec v utkání přišel i o druhého brankáře Carla Cudiciniho, který koncem zápasu skončil po tvrdé srážce s protihráčem v sanitce. Lékař mu předtím během ošetření přímo na hřišti dokonce nasadil kyslíkovou masku.

Trenér Chelsea José Mourinho po zápase řekl, že oba brankáři utrpěli ztrátu vědomí. Rozhořčený trenér Chelsea nemohl po utkání přijít Huntovi na jméno. "Ten zákrok na Čecha byl hanebný. Měl štěstí, že to přežil," řekl portugalský kouč novinářům.

Naopak Cudiciniho kolize s Ibrahimem Sonkem byla podle Mourinha nezaviněná. "Carlovo sražení vyplynulo ze hry, nebyl tam žádný úmysl, ale Petr dostal v rychlosti úder kolenem do hlavy. A ten kluk (Hunt) se pak pořád smál. Hráči by se měli více navzájem respektovat," zlobil se trenér, i když Huntův střet s českým gólmanem vypadal jako nezaviněný a sudí ho nechali bez trestu.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!