Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Brankář Montrealu Price je pod tlakem. Na ulici už ani nevychází

Sport

  14:45
MONTREAL/PRAHA - Má nesmírně těžkou roli: v jednom z nejhokejovějších měst na světě je brankářskou jedničkou. Carey Price z Montrealu Canadiens ale věhlasu předchozích slavných gólmanů nedosahuje a je pod drtivým tlakem. "Když se vám nedaří, není to v Montrealu lehké," přiznal Price. I on je označován za viníka vyřazení v prvním kole play off NHL.

Brankář Montrealu Carey Price. foto: ČTK

S mladým kanadským gólmanem se rozhodl Montreal spojit svou budoucnost. Řadu lidí vedení klubu překvapilo, když v létě 2010 poslalo pryč Jaroslava Haláka. Stalo se tak jen krátce poté, co slovenský brankář dovedl klub vynikajícími výkony až do finále Východní konference.

Už tak přísní montrealští fanoušci od té doby Priceovy výkony hodně sledují a neodpustí mu jediné zaváhání. Bohužel pro něj mají příležitostí ke kritice až až: třeba v letošním play-off měl v prvních čtyřech zápasech bídnou úspěšnost zákroků 89,4 procenta, pak kvůli zranění do série proti Ottawě už nezasáhl.

V porovnání se skvěle chytajícím gólmanem soupeře Craigem Andersonem byl nevýrazný. A inkasoval i od fanoušků. "Je velkým zklamáním," znělo ze sociálních sítí, byť se stále najdou i zastánci.

"Když tady vyhráváte, neexistuje lepší místo, kde hrát hokej," vyprávěl 25letý Price o Montrealu. "Ale když nehrajete dobře, je to dost těžké."

Sám to poznal dost dobře. Montreal v něm viděl svého spasitele, i proto dostal přezdívku Ježíš. V řadě zápasů mu publikum aplaudovalo. Jenže když se nedaří, dokáží mu fanoušci dát najevo svou nepřízeň i dost jízlivě. Před čtyřmi lety při blížícím se vyřazení v play-off posměšně oslavovali sebemenší Priceův zákrok. Ten jim pak ironii oplatil, když zvedl ruce a pokynul publiku.

Leckdo tvrdí, že ve sportu neexistuje víc stresující zaměstnání, než je to Priceovo. Kdykoli vyjde na ulici, slýchá nechtěné rady od fanoušků. Anonymitu nezná. "Nechodím už ani nakoupit. Už toho vlastně obecně moc nedělám. Jsem jako hobit v noře," popsal Price.

Roy i Dryden v mládí sbírali úspěchy

Jistě, ani jeho předchůdci to neměli lehké. Jenže Dryden v roce 1971 v pouhých 23 letech úžasnými výkony dovedl tým až ke Stanley Cupu. O 15 let později to samé dokázal teprve 20letý Roy. Price našlápnul podobně, ve 20 letech dotáhl Montreal na 1. místo v konferenci, od té doby však na výraznější úspěch čeká.

"Mluvil jsem s Kenem a Patrickem, taky si tím prošli. Ale byl jsem tak ohromený, že jsem ani nevěděl, na co se jich ptát," popisoval Price. "Každopádně mě hodně podpořili. Pořád věřím, že můžu vyhrát Stanley Cup."

Slavný Montreal na něj čeká už dvacet let. Pokud by mu k němu Price pomohl, jistě by si fanoušky udobřil.

Autor:

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...