Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Brankář Pavelec se vrací na scénu: Trenér má plán, který respektuji

Sport

  17:48
SOČI (Od našeho zpravodaje) - Nepříjemná role diváka mu končí. Zatím. Ondřej Pavelec bude českou gólmanskou jedničkou v pátečním duelu proti Lotyšsku. A dál? "To nevím," řekl brankář Winnipegu. "Žádný plán neznám."

Ondřej Pavelec na tréninku. foto: MAFRA - Michal Růžička

Pavelec před startem her dlouho platil za českou olympijskou jedničku. Jenže místo něj proti Švédům začal Jakub Kovář, do hry se po jeho rychlém vystřídání dostal i Alexander Salák.

"Nejen pro gólmana, pro každého hokejistu je nepříjemné sedět na tribuně," popsal své pocity Pavelec. "Nezbývalo mi než sedět, fandit a doufat v lepší výsledek. Nervy jsem měl stejné jako na ledě."

V pátek v Soči v rovné poledne (v 9:00 českého času) vyjede do turnajové premiéry proti urputným Lotyšům.

Co cítí brankář, když sleduje z hlediště, jak musí jeho kolega vystřídat po 21 minutách?
Nejde o nic příjemného. Já jsem zažil stejné situace ve Winnipegu. Je na trenérovi, jestli nechá brankáře dochytat. Někdy nejde ani tak o zklamání z výkonu, Kuba mohl těžko něco změnit. Mnozí pak na gólmana svalují špatný výsledek, ale to nebyl případ prohry se Švédskem. Trenér chtěl jen oživit hru. Dát týmu impuls.

Ve Winnipegu nechtěli věřit, že je z vás trojka týmu. Zaznamenal jste všeobecný údiv?
Novinářů ze zámoří je v Soči hodně a neuniklo jim, že jsem šel jen na tribunu. Rozdal jsem docela dost rozhovorů. Na to, že jsem nechytal, byl zájem veliký – až jsem se divil. Ale ony to byly spíš otázky na trenéra.
 
Ten už před Švédy řekl, že víte o svém "rozvrhu": nejdřív do hlediště, pak s Lotyši do branky.
Bylo mi to oznámeno, že takový je plán. Trenér ho má, plán dodržel a věří, že je nejlepší. Dělá důležitá rozhodnutí, od toho je trenér. Já to respektuji.

Znáte i dlouhodobější plán?
Ne. Půjdu chytat proti Lotyšsku a nevím, co bude dál.

Anketa

Koho byste poslali do branky v utkání proti Lotyšsku?

Ondřeje Pavelce 46
Jakuba Kováře 9
Alexandra Saláka 14

Přejete si, abyste už zbytek turnaje v Soči dochytal?
Samozřejmě, proto jsem přiletěl. Každý hráč chce být na ledě. Než jsme sem odletěli, díval jsem se na olympiádu v Turíně, kde byl trenérem rovněž pan Hadamczik. Chytali tam všichni tři gólmani. Osud se tedy opakuje.

Proč jste si na Turín vzpomněl?
Znám se s Hnildou (Milanem Hniličkou), tehdy jsem olympiádu sledoval. Proto vím, že situace s třemi brankáři v akci může nastat. Jiný turnaj, kde by se to přihodilo, si však nevybavuji.

Je lepší, když je v týmu jednička rázně určená? 
Já byl na všech turnajích buď jasná jednička, nebo jasná dvojka, nezažil jsem pravidelnou rotaci. Když se bude vyhrávat, je jedno, kdo stojí v bráně.
 
Přesto, je třeba rozdíl v přípravě?
Velký rozdíl je v tréninku – třetí gólman si moc nezachytá. Jsou jen dvě brány, že jo. Říká se, že se i druhý gólman připravuje, jako by šel na led a byl jednička. Ale někde vzadu v hlavě má, že nechytá. Když jste jednička, můžete se připravit lépe.
 
Máte teď zvýšenou chuť se předvést?
Lidi kolem si mohou myslet, že budu mít větší motivaci. Ale já chci hlavně pomoci k vítězství a přispět k pohodě do důležitějších zápasů. Možná to zní blbě: chci sám sobě dokázat, že chytat umím. Ale nikomu dalšímu nic dokazovat nepotřebuji.

Co jako brankář čekáte od Lotyšů? Je to lepší než začínat proti Švédsku?
Je mi to jedno – nemá smysl si vybírat, to se nevyplácí. Připravím se stoprocentně bez ohledu na to, kdo bude hrát proti mně. Víme, že jsou nepříjemní, rychle bruslí. Ve Vancouveru jsme je zlomili až v prodloužení.

Lotyši se netají defenzivní strategii. Bude duel o to těžší, když asi nebudete ve velkém zápřahu?
Záležet bude hlavně na nás. Ale ať už na mě půjde deset, nebo čtyřicet střel, musím je pochytat. Pokud chceme vyhrát, nesmím pustit nic.

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...