Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Brankář Štochl: Nechtěli mě trefit do hlavy

Sport

  9:00
NIŠ/PRAHA - Není to jako ve fotbale. Nemá šanci, aby na něj šlo jen pár střel, nestane se, že by uzavřel zápas s čistým kontem. A přece se brankář českých házenkářů Petr Štochl stal hrdinou nedělního duelu základní skupiny evropského šampionátu, v němž Češi senzačně porazili Německo 27:24. Dokonce byl odborníky zvolen mužem utkání.

Brankář českých házenkářů a hrdina zápasu Eura s Německem Petr Štochl foto: ČTK

"Bez skvělé obrany bych jím nebyl," hlásí ze srbské Niše pětatřicetiletý rodák z Plzně. Kvalita výkonů brankářů v házené se obvykle měří procentuální úspěšností a Štochlova bilance byla 28 procent. Za skvělý výkon je považovaná hranice 30 či 35 procent. Kde se tedy vzalo Štochlovo ocenění?

Legendární Barda: Výtečný brankář, výtečný tým

"Podstatné je, jaké střely gólman chytí a ve kterou chvíli," přibližuje Michal Barda, legendární brankář reprezentace a pražské Dukly, vítěze PMEZ z roku 1984. "Spoluhráči Petrovi pomáhali výbornou defenzivou a on zkrotil hodně z toho, co prošlo, navíc to byly strašně těžké rány. A tím, že se rozchytal k výtečnému výkonu, podržel i tým, který tak fungoval skvěle," má jasno Barda, jenž na šampionátu působí v roli televizního spolukomentátora.

Čtvrteční chvilka poezie s brankářem Štochlem

Co o tom soudí Štochl?  "Statistiky nemám rád, jsou zavádějící, jsou tam i tečované míče, které statistika nemusí zaznamenat. Když už nějaká statistika o něčem svědčí, tak je to počet chycených balonů za zápas. V bundeslize se používá a průměrný výkon nejlepších brankářů za sezonu je dvanáct či třináct chycených míčů za zápas. Já jich teď mohl mít třináct nebo čtrnáct, což je slušné číslo, ale bylo to i velmi dobrou obranou. Důležitý je dobrý pocit, a ten jsem měl," říká český gólman.

Pikantní na zápase bylo, že Štochl působí v bundesligovém klubu Füchse Berlín, kde je jedničkou Silvio Heinevetter. A ten samý muž stál v neděli mezi německými tyčemi. Proběhla nějaká komunikace mezi klubovými kolegy po utkání?

Páteční chvilka poezie s brankářem Štochlem

"On je dost uzavřený, navíc Němci byli favority, takže po zápase jsme se nebavili. Pár slov jsme prohodili, až když jsme se potkali večer v hotelu, ale bylo na něm vidět, že musel spolknout hořkou pilulku," pokyvuje hlavou Štochl, zatímco jeho předchůdce Barda viděl poražené soupeře svýma očima.

"Tvářili se hodně kysele. Také proto, že bundesliga je považována za nejkvalitnější ligovou soutěž na světě. Dnes už tvrdí, že se vlastně nic nestalo, ale takový vstup do šampionátu si nepředstavovali," říká.

Házenkářská branka má dvakrát tři metry a z pohledu laika je až nebezpečné čelit projektilům soupeře. Už chtěl někdy Petra Štochla protivník odrovnat tvrdou ranou? "Stává se to, ale velmi zřídka. Na reprezentační úrovni jsou hráči natolik vyspělí, že je pro ně zásadní dát gól, a ne zlikvidovat brankáře. Vystrašit gólmana někdo chtít může, ale na šampionátu nebo v bundeslize se mi to ještě nestalo," kroutí hlavou.

Středeční chvilka poezie s brankářem Štochlem

Dnes večer nastoupí Češi proti Švédsku, čtvrtému týmu z posledního MS. Švédové už tak mají zajištěné místo v dubnové olympijské kvalifikaci, o což Češi nyní usilují.  "Proto musíme přistupovat ke každému utkání stejně – jako by to byl náš poslední a rozhodující zápas. Důležité je uhrát dva body a nehledět na to, jestli soupeř už kvalifikaci jistou má nebo ne. Zase půjdeme za svým olympijským snem, výhra s Německem nám vlila do žil energii a optimismus," líčí Štochl a na zmínku, že Česko má na Evropě nejstarší tým s věkovým průměrem nad 31 let, reaguje po svém.

"Ale zase jsme nejzkušenější."

Utkání se Švédskem začíná dnes ve 20.15 (vysílá ČT4).

Gólmanovy rýmy

Brankář házenkářů Petr Štochl je vystudovaný pedagog a svými veršíky a scénkami se spoluhráči přiblížil poslední chvíle reprezentantů před ME. Hráči  zveřejnili videa s recitujícím gólmanem na serveru Youtube.

STŘEDEČNÍ CHVILKA POEZIE
V Bělehradě na hotelu,
nafasoval jsem svou celu,
cloumá se mnou hrdost, pýcha,
bydlí se mnou Filip Jícha.

ČTVRTEČNÍ CHVILKA POEZIE
Do Niše nás veze bus,
je to řádný cesty kus.
Vezeme si s sebou tašky,
balony či tejpy. flašky...
Z posledního už tu melem,
je tu smrad jak v kleci šelem.

POSLEDNÍ CHVILKA POEZIE
ANEB SRBSKÁ SODA
Niš. Není to skvost mezi městy,
děravé jsou domy, cesty.
V hale topí jako v létě,
jsme holt v trochu jiném světě.
Nebuďme však slepí, hluší,
ignorantské struktury,
nabízíme vám pak v Niši,
trochu srbské kultury.

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...