Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Slovinec asi zaplatí půl milionu dolarů, aby mohl hrát s bratrem NBA

Sport

  19:39
PRAHA - Sourozenecká láska nezná hranic. Slovinský basketbalista Zoran Dragič (25) je blízko k podpisu smlouvy na dva roky s týmem NBA Phoenix Suns. V případě dohody by se setkal se svým starším bratrem Goranem. Ještě předtím ale musí zaplatit stanovenou výkupní klauzuli 1,1 milionů dolarů (23,5 milionů korun). Sám dá půl milionů, zbytek ze sumy zaplatí Phoenix.

Slovinský basketbalista Zoran Dragič. foto: http://www.somosnba.com/

V případě, že se slovinská sourozenecká dvojice představí ve Phoenixu, tak se přiřadí k další dvojici bratrů Markieffovi a Marcusovi Morrisovým. Reportér ESPN Marc Stein avizuje, že o mladšího z bratrů se zajímá několik týmů. „Phoenix, Indiana a Sacramento mají vážný zájem o slovinského obránce Zorana Dragiče bratra Gorana,“ uvedl Stein na svém Twitteru. Podle zámořských médií je na spadnutí dohoda právě s Phoenixem.

V národním týmu se bratrům daří

Pětadvacetiletý Zoran má podepsanou smlouvu s Unicaja Málaga na příští dva roky. 196 cm vysoký basketbalista prodloužil smlouvu se španělským týmem v červnu tohoto roku. Protože nebyl draftován v roce 2011, není stanoven žádný limit, jak velká má být jeho výplata. Měla by ale zřejmě přesáhnout hranici dvou milionů dolarů, aby se pokrylo Zoranovo obětování 500 tisíc dolarů, které si z 1,1 milionu zaplatí sám, zbytek doplatí Phoenix. Podle spekulací by mu se splacením kauce měl pomoci i jeho bratr Goran.

Lublaňský rodák je ve španělském mužstvu od roku 2012, předtím hrával ve Slovinsku. Uplynulou sezónu dosáhl v Eurolize průměr 10,9 bodu a 2,7 doskoku na jeden duel.

Basketbalisté Slovinska. Bratři Zoran a Goran Dragič.

Levoruký Goran se svým o tři roky starším bratrem představil ve zápasech za slovinskou reprezentaci. V národním týmu jim to na palubovce šlo výborně. Společně přivedli Slovinců k sedmému místu na mistrovství Evropy v Litvě 2011 i k páté příčce na domácím kontinentálním šampionátu 2013. Na jedné palubovce se naposledy představili na Světovém poháru ve Španělsku, kde skončili ve čtvrtfinále. Nyní se o podobný výkon pokusí podle televize ESPN i na klubové úrovni.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!