Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Brazilské trampoty v Africe

Sport

  11:11
TAMALE/PRAHA - Na mistrovství Afriky přijeli ukázat, že až k nim v roce 2010 zavítá světový šampionát, na hřišti se rozhodně nenechají zahanbit. Pod taktovkou slavného Brazilce Carlose Alberta Parreiry si měli v Ghaně fotbalisté Jihoafrické republiky vydobýt solidní postavení mezi elitou afrického fotbalu.

Plné ruce práce. Trenér Perreira (uprostřed) potřebuje do roku 2010 vytvořit u Jižní Afriky kvalitní tým. foto: GIANLUIGI GUERCIA AFP

První ostrá zkouška ale ukázala, že jejich sebevědomé plány stojí na vrtkavých základech. Šance na postup ze skupiny afrického šampionátu mají totiž Jihoafričané už jen teoretický.
V prvním zápase ještě uhráli nadějnou remízu 1:1 proti silné Angole, ale v druhém duelu už kupili jednu obrannou hrubku za druhou a podlehli Tunisku 3:1.

Vysoký plat a velké ambice
Jestli chce Jižní Afrika pomýšlet na čtvrtfinále a odvrátit tak své třetí předčasné vyřazení na mistrovství Afriky v řadě, musí dnes porazit Senegal alespoň o dva góly a doufat, že Angola podlehne Tunisku.

Parreira přesto o úspěchu svých svěřenců nepochybuje. „Jsme zklamáni prohrou proti Tunisku a víme, že už nemáme osud ve svých rukou,“ uvedl trenér, jenž s Brazílií vyhrál titul mistra světa v roce 1994. „Je pro nás ale velmi důležité vyhrát poslední zápas ve skupině.

Chceme na turnaji zanechat dobrý dojem. To bude velice podstatné pro sebevědomí hráčů.“
Čtyřiašedesátiletý kouč trénoval výběr Brazílie i na minulém světovém šampionátu v Německu. Po neúspěchu svého týmu ve čtvrtfinále proti Francii ale odstoupil, a nabídka od příštích pořadatelů mistrovství světa na sebe nenechala dlouho čekat. S platem čtvrt milionu dolarů (asi 4,5 mil. korun) měsíčně dostal nový trenér s bohatými zkušenostmi i jasný úkol – vybojovat pro hostitelskou zemi v roce 2010 postup ze skupiny. A právě na tom prý soustavně pracuje.

„Sestavování mužstva je dlouhodobá záležitost. Letošní africký turnaj slouží jako most ku mistrovství světa. Přivedli jsme do týmu hodně mladých hráčů a věřím, že do roku 2010 budeme mít silný tým,“ tvrdí.

Jihoafrická republika už africký Pohár národů jednou vyhrála, a to na vlastní půdě v roce 1996. Tím ale výčet úspěchů reprezentace zvané „Bafana Bafana“ končí. V devadesátých letech přerušil svět sportovní bojkot Jižní Afriky z dob apartheidu, a její fotbalisté se tedy poprvé podívali na mistrovství světa až v roce 1998. Ze skupiny nepostoupili a nepovedlo se jim to ani o čtyři roky později.

„Mám ale pocit, že se stále zlepšujeme,“ věří útočník Sibusiso Zuma a má svým způsobem pravdu. Na minulém mistrovství Afriky v roce 2006 nedali Jihoafričané jediný gól a nezískali ani bod.

Letos už je to lepší. Zatím mají dva góly a jeden bod. Možná, že pod Parreirou opravdu přichází lepší budoucnost...