Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Březinová postoupila na MS do volných jízd. Koučoval ji bratr

Sport

  12:57
Poprvé po 16 letech bude mít Česká republika zastoupení ve finále soutěže žen na mistrovství světa v krasobruslení. Eliška Březinová pronikla o jedinou desetinu bodu mezi 24 nejlepších a představí se v sobotních volných jízdách.

Eliška Březinová foto: Reuters

Tango v podání osmnáctileté Brňanky bylo prosto pádů a začalo vydařenou kombinací trojitého lutze s dvojitým toeloopem. Při trojitém rittbergeru i dvojitém axelu pak lehce zaváhala při dopadu, ale i tak byla po jízdě spokojena.

"Dobrý," říkal jí také kouč a otec Rudolf Březina, když přicházela z ledu. V roli "asistenta kouče" ji navíc od mantinelu podporoval také bratr Michal, pro nějž šampionát předčasně skončil.

ČTĚTE TAKÉ

Březina sice ve čtvrtek i se dvěma skokanskými nezdary postoupil z 23. místa do volných jízd, jenže následky pádu po flipu se ukázaly vážnější, než se původně zdálo. S nataženým vazem v kotníku se musel z volných jízd odhlásit.

Zatímco pro něj bylo 23. místo v krátkém programu velkým zklamáním, pro sestru je naopak 24. příčka zatím největším úspěchem na světovém fóru. Vždyť při svém dosud jediném startu na mistrovství světa žen skončila v roce 2012 jednačtyřicátá.

Krátký prohram žen

1. Asadaová (Jap.) 78,66,
2. Kostnerová (It.) 77,24,
3. Lipnická (Rus.) 74,54,
4. Suzukiová (Jap.) 71,02,
5. Goldová (USA) 70,31,
6. Pogorilá (Rus.) 66,26,
...
24. Březinová (ČR) 49,34.

Letos však naznačila Březinová své možnosti titulem mistryně republiky a především 15. místem na mistrovství Evropy v Budapešti.

"Předvedla moc hezkou kombinaci, ale dopady dalších dvou skoků neměla správné, ty nebyly na plusové body," hodnotila mezinárodní rozhodčí Olga Žáková její vystoupení v Saitamě. "To je škoda, Eliška je hlavně skokanka. Ale zaplaťpánbůh, že pronikla do finále."

Známka 49,34 bodu jí posléze stačila na poslední postupové 24. místo, o desetinu bodu zůstala před Slovenkou Rajičovou, první nepostupující. Osobní rekord si vylepšila o 2,24 bodu.

Dosud poslední Češkou ve finálových volných jízdách na mistrovství světa byla v roce 1998 Lenka Kulovaná, tehdy patnáctá. Letos ovšem pronikla do této fáze soutěže i Jelizaveta Ukolová na olympiádě v Soči, kde obsadila 22. místo.

Desítky květin se v Saitamě sesypaly na led po vystoupení domácí Mao Asadové. Japonka, která se pravděpodobně loučí se závodní kariérou, se ujala vedení se 78,66 body. Ale jen 1,42 bodu za ní zaostává Italka Carolina Kostnerová. Triumvirát největších favoritek doplňuje na třetím místě Ruska Julija Lipnická, letošní mistryně Evropy.

V pátek okolo poledne českého času vyvrcholí ve vyprodané hale závod mužů, do nějž vstoupí ze 4. místa po krátkém programu Tomáš Verner. "Ambice radši nemám absolutně žádné. Možná i proto jsem jel krátký program tak lehce," říká.

Los určil, že Verner pojede ve 12.16 hned první po rozjížďce nejsilnější skupiny. Po něm budou následovat Mačida, Han Jan, Hanju, Fernandéz a Kozuka.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!