Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Británie je připravena k bojkotu olympiády v Pekingu, pohrozil ministr Raab. Vadí čínské utlačování Ujgurů

Sport

  16:54aktualizováno  16:59
Londýn - Britský ministr zahraničí Dominic Raab nevyloučil bojkot zimních olympijských her v Pekingu 2022. Velká Británie je připravena přikročit k tomuto kroku v případě, že se potvrdí systematické násilí na muslimské menšině Ujgurů ze strany Číny.

Defilé vlajek uzavírala Čína. foto: Reuters

„Je nejenom mým instinktem oddělovat sport od diplomacie a politiky. V budoucnu ale může přijít bod, kdy už toto nebude únosné,“ narážel britský ministr zahraničí Dominic Raab na neustále se vyrojující informace o zacházení s ujgurskými muslimy čínskou vládou a možný bojkot britské výpravy na pekingské olympiádě.

Britský ministr zahraničí Dominic Raab během projevu v dolní komoře parlamentu.

Čína podle nové zprávy australské organizace ASPI (Australian Strategic Policy Institute) rozšiřuje svoji síť detenčních center, v nichž jsou drženi příslušníci ujgurské menšiny. Podle ASPI se v provincii Sin-ťiang na západě Číny nachází patrně 380 takových zařízení, ve kterých nutí pracovat tisíce Ujgurů v továrnách, jež produkují výrobky světovým značkám.

Už v červenci Raab obvinil Čínu z hrubého porušování lidských práv a uvedl, že do budoucna nevylučuje přijetí sankcí.

Čína argumentuje tím, že v Sin-ťiangu se snaží dlouhodobě bojovat proti chudobě a nábožensky motivovanému terorismu. Uvádí, že lidé v zařízeních dostávají pracovní školení, jež jim umožňuje lepší vyhlídky na profesní uplatnění.

„Ujgurové si užívají mírové a harmonické soužití s jinými etnickými skupinami,“ prohlásil čínský velvyslanec ve Velké Británii Liu Xiaoming.

Bojkot olympiády ale není v minulosti ničím neobvyklým.

Na konci roku 1979 Sovětský svaz zaplatil za invazi do Afghánistánu, kam poslal své vojáky na pomoc spřízněné komunistické vládě v sousedním Afghánistánu. Tehdejší prezident USA James Carter uvažoval, jak by Sověty potrestal a navrhl bojkot olympiády v roce 1980 v Moskvě, který schválil Americký olympijský výbor. Řada sportovců s ním nesouhlasila, protože neúčast části z nich zničila sen o olympijské medaili.

Do Moskvy tehdy neodletěla i západoněmecká výprava, Chile, Jižní Korea, Izrael a řada muslimských zemí. Her se zúčastnilo jen 81 zemí, což byl nejmenší počet od olympiády v Melbourne v roce 1956

Na protest proti tomuto kroky pak země východního bloku bojkotovaly olympiádu v Los Angeles. Jarmila Kratochvílová, Helena Fibingerová a další tak přišli o olympijský start

Naruší opět jednou politická situace dění ve sportu?

Autoři: ,