Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Britský outsider po roce opět září na Wimbledonu. Loni byl lékem na brexit

Sport

  10:00
LONDÝN - Vypadl ve druhém kole, přesto se stal hrdinou loňského Wimbledonu. Marcus Willis. Tehdy 772. hráč světa, naprostý outsider turnaje, který navzdory všem předpokladům vyzval Rogera Federera na centrkurtu. A letos na sebe upozornil znovu: ve čtyřhře s Jayem Clarkem vyřadili loňské šampiony Herberta s Mahutem.

Marcus Willis už zase na Wimbledonu šokuje. foto: ČTK/AP

Nové hvězdy, kde jen jste? Navrátilová postrádá výrazné osobnosti

Říkali mu Lék na brexit.

Bylo pár dnů poté, co se Britové vzpamatovávali z překvapivého odhlasování odchodu z Evropské unie. Wimbledon se zvolna rozjížděl - a nejvíce se nemluvilo o Djokovičovi ani Murraym, ale o svérázném chlapíkovi, který se jakoby omylem ocitl na srazu tenisové smetánky.

Marcus Willis byl na žebříčku až na konci osmé stovky. Ještě nedávno přemýšlel, že s tenisem skončí, ale pak potkal na koncertu svou budoucí lásku, zubařku Jennifer, která ho přemluvila, ať ještě hraje dál.

Marcus Willis proti Rogeru Federerovi.
Fanoušci Marcuse Willise.

Přes kvalifikaci se probil do hlavní soutěže, kde senzačně zdolal o více než 700 míst výše postaveného Berankise, aby jeho příběh mohl dostat kouzelnou tečku: večírek s Rogerem Federerem na nejslavnější tenisové scéně světa, wimbledonském centrkurtu.

Willis dle očekávání prohrál, ale nabídl publiku show, za kterou sklidil potlesk vestoje. Každý dílčí úspěch oslavoval, gestikuloval, smál se.

Úsměvný příběh nečekaného hrdiny, který zemi zastihl v nejistých politických dobách, si fanoušci zamilovali. I Federer ho označil za „jeden z nejlepších z poslední doby“.

Netřeba připomínat, že tento pán už v tenise něco zažil.

Kvalifikací ve dvouhře neprošel

Uplynulo 12 měsíců.

Změnilo se mnohé. Willis se objevil na titulních stranách deníků i časopisů. Odstěhoval se od rodičů, oženil se s přítelkyní Jennifer a vychovávají dceru Marthu May.

Kvůli rodinným událostem a zraněním ale nestihl trénovat a hrát tolik, jak by si přál. Umístění v žebříčku přesto vylepšil na 380. příčku.

Manželka Marcuse Willise Jennifer.

„Hraju dobrý tenis, můj ranking se o dost zlepšil a jsem v o dost lepší kondici,“ chlubil se, ač do atletické postavy Novaka Djokoviče má pořád daleko.

Doufal, že dostane divokou kartu do hlavní soutěže, avšak nedočkal se. A tak se zkusil stejně jako loni probít přes kvalifikaci, jenže v posledním kole narazil. Tady mohla šance na opakování pohádky skončit.

Nestalo se.

Druhá šance ve čtyřhře

Willisovo senzační loňské tažení sledoval i tehdy 17letý Jay Clarke, nadějný britský tenista. „Viděl jsem, že si zápasy fakt užívá,“ říkal. Byla to však jeho sestra Yasmin, která zkusila Willisovi poslat zprávu: Nechceš si zahrát s Jayem?

Příliš toho spolu za rok neodehráli, přesto dostali divokou kartu do čtyřhry ve Wimbledonu.

V prvním kole zvládli otočit z 0:2 na sety, skutečnou senzaci však dokázali v tom druhém: zdolali loňské šampiony a druhé nasazené Herberta s Mahutem. „Trochu překvapení,“ utrousil Willis - a hned vtipkoval, že Clarkův podíl z prize money dostane sestra Yasmin.

Ale jaké prize money bude? Teď by si britské duo vysloužilo 26 500 liber (asi 765 tisíc korun), ale u jedné senzační výhry skončit nemusí. V pondělí vyzvou šestnácté nasazené Maracha s Pavičem.

„Jdeme zápas od zápasu,“ řekl 26letý Willis. „Moc čtyřher jsme neodehráli. Jsme zjevně docela dobří, ale těžko říkat, že to tu vyhrajeme celé. Věříme si každopádně na kohokoliv.“

Od muže, kterému All England Club tleskal vestoje po bitvě s Federerem, ta slova nezní prázdně.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!