Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Brňanky do čtvrtfinále nepostoupily

Sport

  22:07
BOURGES - Basketbalistky Gambrinusu Sika Brno podlehly v rozhodujícím třetím osmifinálovém utkání Evropské ligy ve francouzském Bourges po dramatické koncovce 62:67. Celou sérii prohrály české mistryně 1:2 na zápasy a jsou vyřazeny. Navzdory porážce odvedly Brňanky velmi dobrý výkon a o jejich prohře rozhodlo až závěrečných šest minut.

České basketbalistky polský celek Gdyni porazily foto: ČTK

V nich neudržely osmibodový náskok, Bourges po šňůře 13 bodů otočilo výsledek a postup si už nenechalo ujít. Do čtvrtfinále se tak neprobojoval žádný český celek. Brňanky se do čtvrtfinále v dosavadních 13 startech v Evropské lize nedostaly pouze jednou, před sedmi lety.

Francouzský tým hrál v úvodu hodně nervózně a nechal se zaskočit rychlými protiútoky Brňanek, které po dvou úspěšných průnicích Maiga-Baové a tříbodovém koši Vítečkové vedly snadno 7:3 a poté 11:6. Hráčky Bourges však z počátečního útlumu a krize vytáhla obdivuhodným způsobem rozehrávačka Dumercová, která třikrát zamířila z tříbodového prostoru a ani jednou neminula cíl. Právě její zásluhou se dostaly v bouřlivé kulise domácí basketbalistky opět do hry.

České mistryně na rozdíl od soupeřek mnohem častěji zakončovaly, nebyly ale procentuálně kromě Maiga-Baové a pivotky Kulichové tak úspěšné. Přesto si s výjimkou poslední minuty úvodní čtvrtiny udržovaly mírný náskok. Na brněnský tým dolehla chvilková krize v úvodu druhé čtvrtiny: basketbalistky Bourges přitvrdily obranu, několikrát vystihly nepřesnou rozehrávku a osmibodovou šňůrou naznačily trhák.

Plány jim ale překazila Žirková, která sedmi body za sebou v závěru poločasu srovnala skóre. Brňanky dokázaly eliminovat i podkošovou sílu svých protivnic a získaly v úvodní dvacetiminutovce o dva míče více. Krok se soupeřkami nedržely pouze ve střelbě z tříbodového území.

V dramatické přetahované vyšel po změně stran nástup domácímu týmu. Za záchrannou brzdu zatáhla opět přesná Žirková, která zejména z podkošového prostoru byla takřka neomylná. Francouzky navzdory domácímu prostředí neoplývaly takovou suverenitou jako v prvním utkání. Po půlhodině poněkud křečovitě hrající Bourges prohrávalo o dva body 47:49.

Takticky dobře hrající basketbalistky Brna získaly po tříbodových střelách Horákové a Žirkové sedm minut před koncem sedmibodový náskok. Křečovitě hrající Francouzky se pokoušely dostat z krize bojovností, ještě necelých šest minut před koncem ale prohrávaly 53:61. V závěru jim však zoufalý pokus o zvrat vyšel: v ohlušujícím kotli otočily výsledek a postup si už nenechaly vzít.

Autor: