Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Brňanky doma nečekaně selhaly

Sport

  20:16
BRNO - Basketbalistky Gambrinusu Sika Brno prohrály nečekaně v osmém kole Evropské ligy s Fenerbahce Istanbul na domácí palubovce rozdílem devatenácti bodů 56:75.

Basketbal - ilustrační foto. foto: ČTK

Na dnešní třetí prohře českých mistryň v sezoně se podepsala špatná koncovka a chyby v rozehrávce, s výjimkou závěru prvního poločasu se Brňanky trápily a ve druhé půli zcela odpadly.

V domácím prostředí prohrály české mistryně v Evropské lize po více než dvou letech, kdy je naposledy pokořila v hale Rosnička maďarská Šoproň. V tabulce skupiny C se propadly až na čtvrté místo.

Českým šampionkám chyběla pivotka Petra Kulichová, která ještě absolvovala
dopolední trénink, ale odpoledne se musela podrobit operaci akutního zánětu
slepého střeva. K šedivému výkonu se Brňanky uchýlily ihned po nadějném úvodu, který po patnácti sekundách trojkou obstarala Vítečková. Houževnatě bojující turecký tým naopak zdobilo nadšení a na favorita a obhájce prvenství vůbec nebral zřetel.

Jeho výkon ostře kontrastoval s chladnou hrou domácího týmu.

Po úspěšném tříbodovém pokusu Nolanové ještě české mistryně vedly 8:6, ale to prakticky odstartovalo střelecké trápení Brňanek. Vychýlená střelecká muška postupně odebírala domácím sebedůvěru, hráčky Istanbulu stačily po neúspěšných střelách soupeřek s přehledem sbírat odražené míče. Promyšlené postupné útoky většinou turecké mistryně zakončovaly vtipnou finální přihrávkou na zcela volnou hráčku v podkošovém prostoru. Většinu takových akcí zakončovala pivotka Yilmazová.

Brňanky působily v těchto chvílích bezradně. Po devítibodové šňůře Fenerbahce hledal trenér Bobrovský způsob na zastavení dalšího narůstání rozdílu ve skóre a místo Machové zařadil na rozehrávku Slovenku Žirkovou. Přesto ve 14. minutě už Brno prohrávalo rozdílem dvanácti bodů 17:29. Z krize vytáhla domácí tým Američanka Nolanová, která stačila svoje útoky zakončovat i přesnými střelami. Za první poločas vstřelila 17 bodů a právě její zásluhou získaly před přestávkou brněnské basketbalistky jednobodový náskok 34:33.

Po změně stran se ale opět domácí hráčky dostávaly jen velmi pomalu do tempa. Několik chyb stačily turecké basketbalistky pohotově využít a snadno získaly po šesti minutách zpět osmibodový náskok. Domácí hráčky jen obtížně hledaly způsob jak vyzrát na důslednou obranu soupeřek, navíc často neproměňovaly ani vyložené příležitosti z podkošového prostoru.

Patnáctibodové manko Brňanek 45:60 po půlhodině zápasu už dalo koncovce
jednoznačný charakter. Takticky výborně hrající turecký tým nedal domácímu celku nejmenší šanci na odpor a případný zvrat.

Gambrinus Sika Brno - Fenerbahce Istanbul 56:75 (15:23, 34:33, 45:60)
Nejvíce bodů: Nolanová 21, Vítečková 15, Večeřová 8 - Pondexterová 21, Yilmazová 17, Suttonová-Brownová 12. Rozhodčí: Zurapovič (Bosna), Olaru (Rum.). Trestné hody: 8/7 - 7/5. Fauly: 9:16. Trojky: 7:8. Diváci: 1600.

Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...