Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Brňanky opět překvapily výhrou v Madridu a jsou ve čtvrtfinále

Sport

  22:33
MADRID - Basketbalistky Frisco Sika Brno zvládly naprosto suverénně rozhodující třetí osmifinále Evropské ligy v Madridu. Po vítězství 77:63 nad domácím Rivasem vyhrály sérii 2:1 na zápasy a postoupily do čtvrtfinále.

Zápas basketbalistek Brna (hráčka v bílém) a Gdyně. foto: ČTK

Jejich dalším soupeřem bude Wisla Krakov, první duel je na programu 23. února v Polsku. Brňanky dnes po celé utkání vedly a křečovitě hrajícímu Rivasu nedaly po precizně zvládnutém závěru nejmenší šanci na zvrat.

Vzhledem k absenci zraněných opor Žirkové a Kulichové odehrály brněnské basketbalistky celé utkání opět pouze s šesti hráčkami. Stejně jako v první vzájemném zápase Brňankám v Madridu dokonale vyšel vstup do utkání. Soustředěným výkonem v obraně a rychlým přechodem do protiútoku deptaly v bouřlivém prostředí sebevědomí nervózně hrajících Španělek.

Po šesti minutách už mělo Brno, v jehož základní sestavě nastoupila i uzdravená Vítečková, desetibodový náskok 14:4. Hráčky Rivasu byly hodně křečovité a často ztrácely míče už při zakládání akcí. Střelecky se dařilo oběma Američankám McWilliamsové i Bonnerové, hru dobře dirigovaly Horáková se Škerovičovou.

Zápas basketbalistek Brna (hráčka v bílém) a Gdyně.

"Od začátku jsme měli utkání pod kontrolou a vedli. I když se nám tolik nedařila tříbodová střelba," poznamenal po zápase trenér Brňanek Jan Bobrovský. V druhé čtvrtině české vicemistryně postupně zvýšily náskok až na patnáct bodů. Houževnaté Španělky sáhly k poslední šanci, začaly častěji zakončovat z tříbodového území a hrály agresivněji v útoku.

Do přestávky už měly manko pouhých osm bodů. "Doplatili jsme na pětiminutový střelecký výpadek. Ale naštěstí jsme hráli dobře v obraně a nepouštěli soupeřky k zakončení," dodal Bobrovský.

Neúprosná bitva pokračovala i v druhé polovině zápasu. Statečně bojující Brňanky držely s Madridem krok zásluhou stejných zbraní: agresivity, rychlého přechodu do protiútoku a jisté koncovky. Také proto měly i po půlhodině k dobru stále osmibodový náskok.

Vstup do čtvrté desetiminutovky otevřela dvěma přesnými tříbodovými střelami Vítečková, na druhé straně v trojkové přestřelce odpovídaly domácí hráčky se stejnou přesností. Hráčky Brna ale koncentrovaným výkonem nedaly nervózně hrajícímu domácímu týmu nejmenší šanci.

Zápas basketbalistek Brna (hráčka v bílém) a Gdyně.

S přehledem udávaly v posledních minutách tempo, donutily domácí hráčky pouze k poslednímu zoufalému vabanku v podobě častých faulů. Ale tato taktika neměla proti v pohodě hrajícím soupeřkám naději na úspěch.

"Byli jsme připraveni na taktiku soupeřek, nenechali jsme se zaskočit agresivitou. Oproti druhému zápasu v Brně rozhodčí nestranili soupeřkám a také nepodlehli tlaku domácího prostředí. I když diváků dnes přišlo mnohem více než v prvním utkání. Podali jsme jeden z nejlepších výkonů v letošním roce," tvrdil brněnský kouč.

Autor:

2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč
2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč

Zúčastněte se volby jména roku 2024 a správně odpovězte na soutěžní otázku.