130 let

Zápas basketbalistek Brna (hráčka v bílém) a Gdyně. | foto: ČTK

Brňanky porazily Gdyni, pražské USK klopýtlo v Košicích

Sport
  •   19:51aktualizováno  22:39
BRNO - Basketbalistky Frisco Sika Brno porazily ve čtvrtém kole Evropské ligy ve skupině D po vyrovnaném duelu polský tým Lotos Gdyně 83:72. O svém vítězství dnes Brňanky rozhodly až v závěrečné čtvrtině, kdy soupeřky přehrály rychlostí a přesnější střelbou. V druhém poločase zářila v brněnském týmu Američanka McWilliamsová, která byla s 22 body nejlepší střelkyní.

Brňanky v Evropské lize už v devíti zápasech po sobě s Gdyní neprohrály. Po dvou tříbodových střelách Vítečkové, proložených dvoubodovým košem Horákové, vedly Brňanky po pouhých osmdesáti sekundách 8:3 a trenér Gdyně Winnicki si rychle vzal oddechový čas.

USK prohrálo
na Slovensko

Basketbalistky USK Praha v Evropské lize podruhé klopýtly a z Košic dnes odjely po prohře 70:73 s prázdnou. Domácí hráčky zápas zvrátily v třetí čtvrtině. Porážka pro Pražanky znamená nepříjemnou komplikaci v boji o postup ze skupiny C, v níž mají nyní bilanci dvou výher a dvou proher. 

Pražanky v Košicích od začátku nehrály špatně, ale nedokázaly eliminovat americká křídla Dupreeovou a McCoughtryovou, které držely svými body domácí celek ve hře. USK se navíc příliš nedařilo v koncovce, což se ukázalo v plné nahotě v třetí čtvrtině. Během sedmi minut daly Pražanky jen čtyři body a nepřesnou střelbou i zbytečnými ztrátami naopak nechaly bodovat Košičanky.

Slovenský tým vedl v poslední části už o deset bodů a celkem jistě kráčel k první výhře ve skupině, která mu zachovala naději na postup. Dvě minuty před koncem sice Elhotová pěti body během 40 vteřin snížila na čtyřbodový rozdíl, to už ale bylo příliš pozdě.

Vysokoškolačkám navíc komplikovaly snahu o vyrovnání zbytečné ztráty. Přesto mohly čtrnáct sekund před koncem srovnat na 71:71, Whalenové ale trojkový pokus nesedl. Domácí hráčky si potom už závěr pohlídaly.

V něm svým svěřenkyním vytkl příliš volnou obranu a také zbytečné ztráty míčů.

Výkon Gdyně se poté postupně nastartoval do zcela jiných obrátek, vedle očekávané nebezpečné střelby z tříbodového území pronikaly hostující hráčky důrazně i do podkošového prostoru. V něm vynikala zejména bývalá hráčka USK Praha Matovičová, která nejen stačila uplatňovat svou výškovou převahu, ale hlavně se svojí technikou prosazovala v soubojích jedné proti jedné.

Brňanky po čtyřech minutách vedly 12:8, jenže Gdyně šňůrou deseti bodů otočila výsledek. Trenér Jan Bobrovský poté do hry nasadil obě nové zahraniční posily Škerovičovou a Grimaovou. Domácí basketbalistky se vzchopily hlavně v obraně, nenechávaly soupeřkám prostor k zakončení a agresivitou je nutily k častějším chybám.

Důraz obou týmů v defenzivě se odrazil i ve ztrátách míčů po překročení časového limitu 24 sekund k zakončení útoku. Tuhé souboje provázely hlavně druhou čtvrtinu, v níž si Gdyně udržovala nepatrný bodový náskok. Jen v 16. minutě získaly Brňanky po trojce Vítečkové na chvilku zpět těsné vedení 31:30.

V domácím týmu odehrála celý poločas bez střídání Američanka McWilliamsová, která byla platná svými zkušenostmi, střelecky se ale trápila a z pěti střel mířila přesně pouze jednou. Vše si ale vynahradila po změně stran, kdy pro změnu takřka neminula cíl a měla největší zásluhu na stále vyrovnaném průběhu. K ní se přidala v závěrečné čtvrtině přesnými dalekonosnými střelami Škerovičová.

Teprve v poslední čtvrtině se podařilo Brňankám získat uklidňující náskok po desetibodové šňůře od stavu 67:67. Polský tým na rozdíl od předcházející půlhodiny nestačil držet krok v obraně a cestu domácích basketbalistek k vítězství už nezkomplikoval.

Autor: ČTK