Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Brňanky skvěle vstoupily do čtvrtfinále Euroligy

Sport

  18:22
BRNO - Basketbalistky Gambrinusu Sika Brno zvítězily v prvním zápase čtvrtfinále Evropské ligy na hřišti Spartaku Moskva 73:58 a nakročily k postupu do Final Four. Druhý krok musí udělat v páteční odvetě v Brně.

Eva Vítečková (v bílém) - archivní foto. foto: Igor ŠefrČTK

Hlavní podíl na dnešním triumfu obhájkyň loňského euroligového vítězství měla Eva Vítečková, autorka 33 bodů včetně sedmi trojek.

Spartak, vítěz základní části Evropské ligy, byl sice před sérií s Brnem považován za mírného favorita, ale po dnešním kolapsu je ruský velkoklub na pokraji vyřazení. Naopak Brňanky se v Moskvě vzepjaly zřejmě k nejlepšímu výkonu v sezoně, především ve druhém poločase soupeře jasně přehráli a jsou na nejlepší cestě do elitní čtyřky.

Zároveň mohou pomstít svého rivala z domácí soutěže USK Praha, který v osmifinále s moskevským klubem vypadl. Brňanky po cenném vítězství velebí hlavně reprezentantku Vítečkovou, která ve zlomových situacích prokázala pevné nervy a úspěšnými pokusy z dálky
nahlodala sebevědomí hvězd moskevského týmu.

České šampionky uspěly i přesto, že do zápasu trenér Jan Bobrovský nasadil pouze sedm hráček. Ty ale předvedly výkon na hranici možností, rozehrávačka Nolanová k 17 bodům
přidala osm doskoků a šest asistencí, kapitánka Machová zase nasbírala sedm bodů, devět doskoků a osm nahrávek.

Už úvod utkání naznačil, že Brno čeká velký den. Kanonýrka Vítečková v první čtvrtině zaznamenala dvě trojky a celkem deset bodů a výrazně přispěla k vedení 22:10. Ve druhé desetiminutovce si hostující tým vybral jedinou slabší chvilku v celém zápase, když Spartak téměř zlikvidoval manko z úvodu.

Činila se hlavně Američanka Thompsonová, autorka čtrnácti bodů, naopak Brňanky tři minuty nenašly cestu ke koši a jejich náskok se téměř rozplynul. V poločase měly k dobru jen dva body.

Zápas se ve prospěch Brna začal lámat krátce po začátku třetí čtvrtiny, v níž neudržitelná Vítečková nastřílela dvanáct bodů. Bobrovského týmu se povedla šestibodová šňůra, naopak Spartak přes čtyři minuty nezaznamenal jediný bod a Brno nekompromisně vyrazilo vstříc vítězství. I přesto, že přišlo o pivotku Kulichovou, která nasbírala pět faulů, a zbytek zápasu
muselo odehrát jen šest brněnských hráček.

Těsně před závěrem třetí čtvrtiny přidala Vítečková další důležitou trojku, která znamenala vedení 55:45. V závěrečné desetiminutovce už Brno s přehledem pohlídalo náskok, který nikdy neklesl pod deset bodů. Poslední minuty se už odehrály zcela v režii českých mistryň.

Ty si před pátečním duelem notně zvedly sebevědomí, v Brně se bude hrát od 17:00.

Spartak Moskva - Gambrinus Sika Brno 58:73 (10:22, 31:33, 45:57)
Nejvíce bodů: Thompsonová 19, Taurasiová 14 - Vítečková 33, Nolanová 17, Veselá 10.
Autoři: ,

Střední škola a Mateřská škola Aloyse Klara
Kuchaře/Kuchařku pro střední školu

Střední škola a Mateřská škola Aloyse Klara
Praha
nabízený plat: 20 000 - 29 000 Kč