130 let

Basketbal

Brňanky ve Valencii neuspěly

Sport
  •   22:21aktualizováno  23:34
Valencie - Basketbalistky Gambrinusu Sika Brno prohrály v prvním čtvrtfinále Evropské ligy ve španělské Valenciii s domácím týmem Ros Casares 63:71. České mistryně sice držely takřka po celé utkání se soupeřkami krok, ale neodolaly jejich tlaku v posledních dvou minutách.
Vývoj skóre v prvním poločase připomínal přesýpací hodiny. Brňanky zaskočily své soupeřky rychlostí i pozornou hrou v obraně a po trojce Žirkové získaly vedly 5:3. Basketbalistky Valencie se snažily odpovídat stejnou zbraní a postupně získaly zásluhou přesnější koncovky až šestibodový náskok. České mistryně ale dokázaly rychle srovnat krok a v 11. minutě vedly hlavně zásluhou přesně střílející Žirkové 20:18.

Z hubeného náskoku se ale radovaly jen chvíli, neboť v následujících pěti minutách je potkal střelecký výpadek. Valencie těžila z přesné střelby bývalé hráčky Gambrinusu Američanky Miltonové-Jonesové a její krajanky Douglasové a jejich zásluhou po šňůře devíti bodů získala náskok 27:20. Na zvratu se podílela i zpřesněná obrana Valencie, se kterou si Brno nedokázalo poradit. V závěru poločasu ale stačily bojovně naladěné české mistryně vyrovnat na 32:32.

Vyrovnaná bitva pokračovala i po změně stran. V týmu Valencie rozehrála skvělou střeleckou partii Miltonová, která byla v koncovce takřka neomylná a jen ve třetí čtvrtině dala 12 bodů. Po půlhodině hry už získal španělský tým šestibodový náskok, ale naději vrátila Brnu těsně před klaksonem tříbodovým košem Whitmoreová.

Basketbalistky Gambrinusu se ještě jednou v závěru vzchopily, dvě minuty před koncem stáhly náskok soupeřek na rozdíl čtyř bodů, závěr už ale vyzněl ve prospěch Valencie.

"Utkání bylo vyrovnané, střelecky se ale nedařilo našim podkošovým hráčkám a také jsme nedokázali využít míče, které jsme získali. Mohli jsme uspět, i když jsme postrádali kvůli výronu kotníku Machovou. Na rozehrávce musela většinu zápasu odtáhnout Žirková. Porazily nás dvě hráčky, Miltonová a Douglasová, které zaznamenaly dohromady 49 bodů," řekl po utkání trenér Brna Jan Bobrovský.

Výsledek - čtvrtfinále: Ros Casares Valencie - Gambrinus Sika Brno 71:63 (18:16, 34:32, 54:51)

Nejvíce bodů: Miltonová-Jonesová 26, Douglasová 23, Aguilarová 7 - Maiga-Baová a Žirková po 13, Vítečková 12, Veselá 6. Trestné hody: 18/16 - 16/10. Fauly: 18:17. Trojky: 5:3.

Druhé utkání série hrané na dvě vítězství je na programu v Brně.
Autor: ČTK