Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Brňanky vyhrály Euroligu

Sport

  21:00
BRNO - Vysoká herní morálka, náročná příprava a domácí prostředí byly podle trenéra Jana Bobrovského hlavními faktory, které dovedly tým basketbalistek Gambrinusu Sika Brno po desetiletém snažení v Evropské lize až na nejvyšší stupínek.

Basketbalistky Gambrinusu Sika Brno se radují z vítězství v Eurolize. foto: Igor Šefr, ČTK

Po titulu už sahaly české mistryně v loňském roce, kdy zůstaly těsně pod vrcholem po těsné prohře v Samaře 66:69. V dnešní odvetě vrátily Brňanky soupeřkám prohru i s úroky, neboť
vysoké vítězství o 14 bodů po dlouho vyrovnaném průběhu nikdo nečekal.

"Vyšel nám fantasticky začátek. Po něm jsme měli kratší výpadky, v nichž nás soupeřky zastrašily trochu tvrdší obranou. Celé utkání jsme ale vedli a vítězství jsme si určitě zasloužili," řekl po zápase Bobrovský, který prožil asi nejhorší chvilku až po utkání, kdy mu fanoušci dali hobla.

"Měl jsem strach, že jsem těžký a pustí mě na zem," uvedl úspěšný kouč, který před sedmi měsíci zažil podobnou euforii, když dovedl českou reprezentaci k titulu mistryň Evropy v Turecku. "Oba úspěchy lze těžko srovnávat. Každý má svou cenu," tvrdil Bobrovský.

V závěrečné čtvrtině Brňanky své soupeřky doslova deklasovaly, tuto část vyhrály v poměru 22:10. "Vynikající výkon odvedla Salesová. Čekali jsme na něj celou sezonu. Je přece jednou z nejlepších hráček ve WNBA a její supervýkon přišel v pravou chvíli.

Salesová potřebovala delší čas na aklimatizaci v Evropě," prohlásil Bobrovský. Jedním z důležitých bodů byla i skutečnost, že se basketbalistkám Brna podařilo ubránit nebezpečné pivotky Samary Stěpanovovou a Wautersovou.

"Hlavně Kulichová platila na Stěpanovovou, doskočila hodně míčů v obraně i v útoku. Soupeřkám jsme mnoho prostoru nedali. Je jen škoda, že Miltonová měla hned po první čtvrtině na svém kontě tři osobní chyby a musel jsem ji šetřit na závěr zápasu," uvedl Bobrovský.

Už třetí vítězství v Evropské lize slavily Slovenky Zuzana Žirková a Alena Kováčová, které v minulosti triumfovaly v soutěži v barvách Ružomberku. "Všech tří vítězství si vážím stejně. Pochopitelně to poslední mi zůstane v paměti nejvíce. V tak ostrém tempu jsem už dlouho nehrála, překvapilo mě, jak jsme v poslední části soupeřky přehrály. Salesová nás v této části
fantasticky vytáhla," řekla Žirková.

Ruský trenér Igor Grudin měl ke spokojenosti daleko. "Nechali jsme se dost zbytečně zaskočit hned na začátku zápasu. Když už jsme dotáhli náskok soupeřek na rozdíl dvou bodů, tak jsme chybami v obraně nabídli Brnu opět možnost získat náskok. A závěru jsme nechávali Salesové, která hrála výtečně, hodně prostoru," konstatoval Grudin.

Gambrinus Sika Brno - Volgaburmaš Samara 68:54 (25:16, 38:31, 46:44)
Nejvíce bodů: Salesová 16, Machová 14, Vítečková 12, Veselá a Miltonová-Jonesová po 7 - Stěpanovová 15, Wautersová 10, Lawsonová 8, Valdemorová 6. Rozhodčí: Chaves (Šp.), Reatto (It.). Fauly: 16:19. Trestné hody: 10/7 - 9/5. Trojky: 7:3. Diváci: 4000.
Autor: