130 let

Petr Čech. | foto: AFP

Brückner povolal do kvalifikace Čecha

Sport
  •   12:46
Praha - Brankář Petr Čech je v nominaci českých fotbalistů pro start kvalifikace mistrovství Evropy v roce 2008, přestože se stále ještě zotavuje po operaci ramen a teprve začal s plným tréninkem.

Z tradičních opor scházejí útočníci Milan Baroš a Vladimír Šmicer, kteří se stále ještě zotavují ze zdravotních problémů. Čerstvé zranění vyřadilo také obránce Zdeňka Grygeru z Ajaxu Amsterodam. Naopak záložníci Tomáš Rosický a Tomáš Galásek, kteří vynechali přípravný zápas se Srbskem, už budou k dispozici.

V nominaci je i Jan Polák, který si odpykává trest za vyloučení na mistrovství světa a může nastoupit až ve druhém utkání proti Slovensku. Svá místa v nominaci si i po prohře se Srbskem udrželi oba nováčci, liberecký stoper Tomáš Zápotočný a mladoboleslavský útočník Marek Kulič. K relativně novým hráčům přibyl sparťanský záložník Tomáš Sivok, který nastoupil v reprezentaci jen ve dvou zápasech loni v září. Po zlomenině lýtkové kosti přitom odehrál v lize jen jedno utkání v základní sestavě. Brückner tvrdí, že zdravotní stav opor mužstva se zlepšuje a proto budou moci nastoupit. Je však pravda, že Čech v letošní sezoně ještě v Chelsea kvůli červnové operaci obou ramen žádné utkání neodchytal a Rosický za Arsenal nastoupil k jedinému zápasu ve 3. předkole Ligy mistrů na půdě Dinama Záhřeb. Pak si poranil
třísla a od té doby nehrál. "Víme, že třeba Rosický teď nehraje, ale máme garance, že by za deset dní měl být v pořádku a připraven hrát. To samé platí u Čecha, jehož léčení postupuje velmi rychle. Ani u Galáska by neměl žádný problém," řekl na dnešní tiskové konferenci Brückner.

Ve svých původních plánech před duely s Walesem a na Slovensku počítal i s útočníkem Barošem, ale ten si na středečním tréninku Aston Villy obnovil zranění chodidla, které jej sužovalo už během světového šampionátu v Německu. "Baroš už byl v podstatě v nominaci, ještě v úterý normálně trénoval, ale ve středu se zranil znovu," uvedl Brückner, podle kterého by se o Barošovu roli měli podělit Jiří Štajner s Markem Kuličem. Svá místa v nominaci si i po prohře se Srbskem udrželi oba nováčci,
liberecký stoper Tomáš Zápotočný a mladoboleslavský útočník Kulič. "Kulič se nám při Barošově absenci typologicky do mužstva hodí," řekl Brückner, který naopak vynechal nedávného debutanta Romana Bednáře z Hearts.

Brückner si přeje, aby po odchodu Nedvěda na sebe vzali větší odpovědnost hráči z nastupující generace v čele s Rosickým, Čechem či Ujfalušim. "Ale teď nejde stanovit, kdo bude novým tahounem. To se musí vyvinout časem, stejně jako tomu bylo třeba u Nedvěda a Poborského," uvedl Brückner, který zároveň doufá, že na startu kvalifikace tým nechá zapomenout na rozpačitý výkon z generálky proti Srbsku.


Nominace České republiky

Brankáři: Jaromír Blažek, Petr Čech , Antonín Kinský

Obránci: Marek Jankulovski, Martin Jiránek, Radoslav Kováč , David Rozehnal, Tomáš Ujfaluši, Tomáš Zápotočný

Záložníci: Tomáš Galásek, David Jarolím, Jan Polák, Jaroslav Plašil, Tomáš Rosický,
 Tomáš Sivok     

Útočníci: Jan Koller, Marek Kulič , Libor Sionko, Jiří Štajner

Autoři: Lidovky.cz, ČTK
  • Mohlo by vás zajímat