130 let

Martin Fenin s medaili z MS do dvaceti let. | foto: Viktor Chlad, Lidové noviny

Brückner si vybral mladíka Fenina

Sport
  •   10:19
PRAHA - Hvězda nedávného mistrovství světa do 20 let Martin Fenin se poprvé dostal do seniorské reprezentace. Útočníka Teplic, který v prvních dvou ligových kolech nastřílel tři branky, si vybral kouč Karel Brückner na přípravný zápas v Rakousku. Ten se uskuteční 22. srpna ve Vídni.

Brückner připustil, že příchod Fenina do týmu je nečekaně rychlý. Jeho vzestup prý byl ale tak výjimečný, že si zkoušku v národním týmu zaslouží. "Důvodů, proč ho povolat, je ale několik. Hodí se nám typologicky, má výborný instinkt v šestnáctce, pokrytí míče a také velkou perspektivu dalšího růstu," vyjmenoval reprezentační kouč několik důvodů, proč se mladík dostal mezi osmnáct vybraných hráčů.

Nominace se ještě může rozšířit, ale Brückner zvažuje, zda by v současném období mělo smysl brát s sebou hráče navíc, když se kvůli omezenému střídání šesti hráčů nedostanou na trávník. "Ale sledujeme i další hráče, někteří, jako třeba Vláďa Šmicer už nepotřebují ani zkoušet," naznačil Brückner, s kým počítá do budoucna.

Ve Vídni bude chybět i Marek Jankulovski, ale kouč ujistil, že to není kvůli zranění. "Začínal s přípravou nejdéle ze všech mužstev, v září ke kvalifikaci bude připraven," uvedl kouč, který naopak do týmu po dlouhé době vrátil Karla Pitáka. Ten podle něj zůstává klasickým představitelem krajního záložníka.

Předpokládalo se, že kouč po několikaleté absenci vyzkouší i Patrika Bergra, jenže dnes jeho návrat dementoval. "Pro něj stejně jako pro ostatní platí, že rozhodující je především výkonnost a zdraví, ale on sám několikrát deklaroval, že nemá už za tým zájem hrát," vysvětlil Brückner.

Nominace:
Brankáři: Jaromír Blažek (1. FC Norimberk, 12 zápasů/0 branek), Petr Čech
(Chelsea, 52/0).

Obránci: Zdeněk Grygera (Juventus, 49/1), Radoslav Kováč (Spartak Moskva,
15/1), David Rozehnal (Newcastle, 35/0), Tomáš Ujfaluši (Fiorentina, 60/2),
Tomáš Zápotočný (Udine, 3/0).

Záložníci: Tomáš Galásek (Norimberk, 57/1), David Jarolím (Hamburk, 10/1),
Karel Piták (Salcburk, 2/0), Jan Polák (Anderlecht, 30/6), Jaroslav Plašil (Monako, 27/1), Tomáš Rosický (Arsenal, 65/17), Tomáš Sivok (Udine, 3/0).

Útočníci: Milan Baroš (Lyon, 57/31), Martin Fenin (Teplice, 0/0), Jan
Koller (Monako, 78/48), Marek Kulič (Sparta Praha, 6/2).

Autor: Lidovky.cz