130 let

Vladimir Kličko - Eddie Chambers. | foto: Reuters

Doporučujeme

Brutální K.O.: Kličko poslal Chamberse k zemi 5 vteřin před koncem zápasu

Sport
  •   23:58aktualizováno  21. března 17:10
DÜSSELDORF - Vše při starém. Vladimir Kličko natáhl svou vítěznou sérii na 12 duelů, poté co na fotbalovém stadionu v Düsseldorfu knockoutoval 22 vteřin před koncem posledního kola amerického vyzyvatele Eddieho Chamberse. Nadvláda ukrajinských obrů (Vladimir drží pásy organizací IBF, WBO, jeho bratr Vitalij pás šampiona WBC) v profesionálním ringu pokračuje, dalším soupeřem Vladimira by měl být ruský tvrďák Alexander Povětkin.

Zklamáním. Tak skončil zápas o pásy světového šampiona organizací WBO a IBF pro fanoušky profesionálního boxu, kteří čekají na změny poměrů v těžké váhy. Nedočkali se.

Třiatřicetiletý světový šampion a jednička těžké váhy Vladimir Kličko poslal v posledním kole titulového zápasu brutálním knockoutem do provazů amerického vyzyvatele Eddieho Chamberse a připsal si tak 54. vítězství v profesionálním ringu. Pokud by ke knockoutu nedošlo, výsledek by byl stejný, Kličko v té době jasně vedl na body u všech tří rozhodčích. A přitom začalo vše tak nadějně...

JAK VLADIMIR KLIČKO KNOCKOUTOVAL CHAMBERSE:

V prvním kole boxoval Chambers tak, jak slíbil. Dobře takticky, vyrážel k rychlým kontrům a nenechal Klička, aby se na něj v klinčích vešel. "Ten kluk se mi líbí. Moc se mi líbí," kvitoval to s povděkem také nejlepší český boxer v těžké váze Ondřej Pála, který spolukomentoval on-line přenos na www.lidovky.cz. Jenže od druhého kola začal ukrajinský robot získávat pomalu navrch.


V něm nejprve dal Chambers opět vzpomenout na legendárního Rockyho, když ukrajinského obra chytil v klinči pod koleny a poté, co jej chvíli nesl na ramenou, tak s Kličkem mrsknul na podlahu ringu (poprvé se tak stalo tím, že stejně jako filmový Rocky žije Chambers v americkém městě Philadelphie, navíc se opět jednalo o souboj Západ-Východ).

Jenže ukrajinským šampionem to neotřáslo, spíše naopak. V závěru kola Chamberse tvrdě zasáhl na bradu a Američan měl velké problémy vydržet do gongu oznamující přestávku. "A je to v háji. Kličko začíná mít navrch, jsem zklamán," použil Pála po druhém kole poprvé slovo, které ještě několikrát zopakoval.

Vladimir Kličko - Eddie Chambers.

Měl pravdu, Chambersův výkon šel po tomto důrazném ukrajinském připomenutí - kdo je současným neomezeným vládcem těžké váhy - svým výkonem kolo od kola dolů. Od osmého kola bylo zřejmé, že mu také dochází nejen psychické, ale především fyzické síly. Brzo čtyřiatřicetiletému Kličkovi k dominanci stačilo otloukat Chamberse ničivou přední rukou a občas k ní přidat do kombinace i zadní pravou ruku.

ZAJÍMAVOSTI

- Vladimirovi Kličkovi bude 25. března čtyřiatřicet let, dal si tak předčasný dárek k narozeninám.

- Eddie Chambers byl osmým Američanem v řadě, kterého Vladimir porazil.

- Americký vyzyvatel síce potvrdil svou přezdívku "Fast" (rychlý), ale až příliš se zaměřil jen na obranu.

- Dalším sokem Vladimira by měl být "ruský car" Alexander Povětkin, bijec, který zatím vyhrál všech 19 utkání v profesionálním ringu.

- Pro Vladimira to byla 54. výhra (osmačtyřicátá K.O.) mezi profesionály, žádný jiný boxer z elitní padesátky jich nemá více. Navíc jen třikrát odcházel z ringu poražen.

"Cítím se na vrcholu sil. Chambers byl nebezpečný soupeř, porazil Dimitrenka, měl můj respekt, musel jsem být na úvod opatrný. Potvrdil svou pověst, že je rychlý. Vydal jsem se na maximum, ale od šestého kola jsem měl navrch," řekl po zápase úspěšný obhájce. S jeho slovy nelze nesouhlasit, ukrajinská hora svalů stupňovala tempo, nezastavila jej ani prodloužená pauza před desátým kolem, kdy si Chambers nechal vyměnit roztrženou pravou rukavici.

Notně pomlácený Chambers nedokázal silnějšímu šampionovi vzdorovat a bylo zřejmé, že mu jde o to hlavně zápas doboxovat. "Chce mu ten zápas ustát, ale nevím, zda mu to vyjde," komentoval bitvu (nebo spíše ukrajinské vraždění amerického neviňátka) Pála. Jeho slova byla více než prorocká.

Ve druhé polovině posledního dvanáctého kola zasypal Kličko soupeře několika tvrdými kombinacemi, které sedmadvacetiletým Chambersem otřásly. Vše završil dvaadvacet vteřin před koncem. Chambers dal hlavu až příliš před pravou ruku a levé Kličkovo kladivo drtivě udeřilo na soupeřův spánek.

Vladimir Kličko - Eddie Chambers.

Výsledek? Pět vteřin před koncem duelu jej rozhodčí ukončil. Chambers se totiž z provazů nebyl schopen dostat a ještě dlouho po úderu byl v péči doktorů. Ring poté opouštěl v tichosti se slzami v očích a sklopenou hlavou. Věděl, že titul titul světového šampiona do Spojených států nevrátí. Neuspěl jako osmý Američan v řadě, celkově drží Kličko od roku 2004 již dvanáctizápasovou sérii neporazitelnosti. 

Kdo ji může přerušit? Možná Nikolaj Valujev, pokud dostane šanci se Vladimirovi postavit (již jednou k tomu málem došlo, obě strany se ovšem nedomluvily na financích). Pravděpodobnější variantou je souboj s neporaženým Rusem Alexanderem Povětkinem. Na Vladimirova bratra - šampiona WBC - Vitalije si po povinných obhajobách brousí zuby David Haye.

Autor: Antonín Vavrda