Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Brutální knockout! Alvarez uspal tančícího Khana v šestém kole. Postaví se GGG?

Sport

  9:00
LAS VEGAS/PRAHA - Jen šest kol zvládl utíkat mexickému světovému šampionovi střední váhy WBC a Ring Magazine Canelu Alvarezovi jeho britský vyzývatel Amir Khan než padl po drtivým zadním crossu na podlahu ringu. Dojde konečně na duel Alvarez vs. Golovkin?

Spící Amir Khan. foto: Reuters

Byl to rychlý zvrat. Ještě po pátém kole zahltily sociální sítě zprávy, ve kterých fanoušci i boxeři, mimo jiné i přemožitel Amira Khana – Danny Garcia, žasli nad neskutečnou rychlostí britského bijce.

Následovalo ticho.

Poté zprávy úžasu, úleku a přání toho, aby byl co nejdříve v pořádku. A také vtípky především na twitteru na rázný konec souboje.

Co tak rázně změnilo běh dějin? Přesný zadní cross Canela Alvareze, který si přes přední ruku protivníka našel cestu na jeho bradu. Přesně tak, jak jsme naznačovali mimo jiné i v našem předzápasovém srovnání. Bum, prásk a omráčený Khan se kácí k zemi. Že je ve chvilkovém bezvědomí dokazuje i fakt, že si hlavou třískne druhou o podlahu ringu.

Mexická kometa se rychle zaraduje a poté má i ona obavy o zdraví protivníka, který pro 15 milionů dolarů (2 miliony má garantovány smlouvu, díky televizním právům si ale vydělá více jak sedminásobek) na svém účtu riskoval posun z velterové do střední váhy. Byť se sníženým limitem o pět liber (2,3 kg) ze 160 na 155 liber.

Brit přezdívaný „Král“ padl a s ním i jeho sen, že by se mu povedl podobný kousek jako legendárnímu bijci jménem Sugar Ray Leonard, který podobný posun zvládl, když před devětadvaceti lety vybodoval tehdejšího krále střední váhy Marvina Haglera. Ten byl v té doby mimochodem taktéž mistrem světa WBC.

Khan místo slávy a puncu legendy zamířil ihned po zápase na preventivní vyšetření do nemocnice. Khan místo slávy a puncu legendy zamířil ihned po zápase na preventivní vyšetření do nemocnice. „Jsem v pořádku. Tohle je prostě box. Blahopřeji Canelovi k jeho monstróznímu úderu, mám vás všechny rád,“ napsal devětadvacetiletý rodák z Boltonu s pákistánskými předky na sociální sítě pod fotku ze sanitky.

Následně doplnil: „Jsem bojovník. Byl jsem v ringu s větším chlapem a bohužel nedokázal být bezchybný až do konce. Ale snažil jsem se tak, jak umím nejlépe. Protože to je to, co chci dělat. Zlepšovat se a boxovat s těmi nejlepšími. To je důvod, proč jsem vzal tento zápas. Jsem ale přirozený velterová váha a nejspíše se do ní opět vrátím.“

Ještě předtím v ringu jeho trenér Virgil Hunter vzkázal před 16 540 diváky v nové T-Mobile Arena přemožiteli svého chráněnce: „Přestaň se vymlouvat a konečně se postavil Golovkinovi. Amir přišel a bojoval, nyní je řada na tobě!“

„Velký respekt všem bojovníkům dnes večer. Jsem připravený, Canelo,“ napsal posléze na twitter také sám kazašský tvrďák. Dle dohody by se měli oba vládci střední váhy, v jejímž plném limitu ale Alvarez dosud ještě neboxoval, utkat v září. Pokud na tento souboj nedojde a to vinou Mexičana, o titul šampiona WBC přijde.

O zápase Canela s Golovkinem už jednáme za zavřenými dveřmi. Nespíme. A jakmile najdeme společnou řeč, budeme všechny informovat. Zítra ráno Golovkinovi zavolám, takže GGG, nezapomeň si zapnout telefon a zvedni mi to,“ pronesl na konto tohoto očekávaného šlágru Oscar de la Hoya z pořádající Golden Boy Promotions, která mexickou hvězdu zastupuje.

David Lemieux v souboji s Glenem Tapiou (bílé trenky).
David Lemieux v souboji s Glenem Tapiou (bílé trenky).

Není bez zajímavosti, že ačkoliv Khan okouzlil a uchvátil svoji rychlostí i pohybem, čímž v prvních dvou kolech zaskočil i svého soupeře, po pátém dějství už vedl Alvarez u dvou ze tří bodových (49-46 a 48-47). Poslední pak viděl duel 48-47 pro Brita.

A co na tom sám vítěz zápasu? Tradiční formulky o tom, že je připravený na další velké výzvy. Na přímou otázku, zda i na Gennadije Golovkina dodal muž, který si triumfem nad Khanem vydělal 35 milionů dolarů (3 miliony měl garantovány smlouvou), toto:

„Jak už jsem řekl v Mexiku. Nechceme kolem sebe jen tak tančit. Myslím, že to nechce nikdo. Jsem připravený bojovat s ním. Pojďme na to.“

Dočkají se ale fanoušci i všichni kolem tohoto sportu? Obě strany totiž stále nejsou ochotny ustoupit ze svých požadavků na váhový limit – Mexičanovi vyhovuje meziváha 155 liber, Kazach ale nehodlá ustoupit z plného limitu divize, tedy 160 liber.

Dle očekávání skončily i zbylé souboje galavečera. Synovec De la Hoyi – Diego (15-0, 9 KO) – udržel díky triumfu v sedmém kole nad Roccim Santomaurem (13-1, 1 KO) titul juniorského mistra světa WBC. Hladké výhry na body si připsali Frankie Gomez (21-0, 13 KO) i Jason Quigley (11-0, 9 KO), před limitem pak své soupeře v duelech o Severoamerické pásy WBC, potažmo WBO ve střední váze ukončili Curtis Stevens (28-5, 21 KO) a David Lemieux (35-3, 32 KO).

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!