Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Brutální Los Machucos: Contador uštval Froomeho, ten poprvé ukázal slabost

Sport

  17:51
Los Machucos (Od našeho zpravodaje) - Nikdy v historii žádný cyklistický závod nekončil na brutálním stoupání Los Machujos, až nyní zde vrcholila sedmnáctá etapa Vuelty. A byl to závěr vskutku třaskavý. Zatímco za největším triumfem kariéry upaloval Stefan Denifl, za ním se opět jednou odehrávala bitva o celkový triumf. Desítky vteřin poztrácel Chris Froome, přesto i čtyři dny před koncem zůstává v čele španělské Grand Tour.

Rakušan Stefan Denifl, vítěz 17. etapy Vuelty 2017. foto: Twitter La Vuelta

Vrchol s varovným názvem Los Machucos se utápěl v mlze, když se nahoru mezi kapkami deště po betonových blocích drápal poslední z šesti uprchlíků dne.

Stefan Denifl na posledních pěti kilometrech setřásl i Daniho Morena a šlapal si pro největší triumf své kariéry.

Vítěz letošního ročníku závodu Kolem Rakouska se na žádné z Grand Tour k vítězství v dosavadní kariéře ani nepřiblížil, vždyť nejlépe dopadl loni v třinácté etapě Gira d ́Italia, kde dojel šestý.

Cyklistický etapový závod Vuelta

17. etapa: Villadiego - Los Machucos (180,5 km): 1. Denifl (Rak./Aqua Blue Sport) 4:48:52, 2. Contador (Šp./Trek-Segafredo) -28, 3. López (Kol./Astana), 4. Nibali (It./Bahrajn-Merida), 5. Zakarin (Rus./Kaťuša), 6. Majka (Pol./Bora) všichni -1:04, 7. Woods (Kan./Cannondale) -1:13, 8. Moreno (Šp./Movistar) -1:17, 9. Kelderman (Niz./Sunweb) -1:19, 10. De La Cruz (Šp./Quick-Step Floors) -1:42.

Průběžné pořadí: 1. Froome (Brit./Sky) 67:44:03, 2. Nibali -1:16, 3. Kelderman -2:13, 4. Zakarin -2:25, 5. Contador -3:34, 6. López -4:39, 7. Woods -6:33, 8. Poels (Niz./Sky) -6:40, 9. Aru (It./Astana) -6:45, 10. De la Cruz -10:10.

Až nyní, devětadvaceti letech se dočkal.

Co bylo ale podstatnější, minutu a půl za ním prožíval největší krizi letošní Vuelty dosavadní vládce Chris Froome.

„Kdo pojede naplno úterní časovku, ten za to ve středu na tom brutálním kopci zaplatí,“ říkal sám britský šampion.

Ale byl to paradoxně on, kdo na pekelně strmých sedmi závěrečných kilometrech nestačil.

Hned po nájezdu do Los Machucos totiž zaútočil Miguel Ángel López, ke kterému se okamžitě přidal i Alberto Contador. Spolu pak několik kilometrů stoupali a unikali všem dalším favoritům, než si vyměnili role z nedělní etapy na Sierra Nevadu.

Tentokrát měl lepší nohy španělský matador, který tak pohlcoval jednoho uprchlíka za druhým, jen na Denifla nestačil.

Za ním se v nejprudších pasážích Froome trápil natolik, že zůstal až ve třetí skupině za tou Nibaliho, ve které jeli i Kelderman, Zakarin, Woods, nebo právě tuhnoucí López.

Prožíval první opravdovou krizi na letošní Vueltě.

S Froomem první část kopce zůstávali tři týmové kolegové. Postupně ale skončila práce pro Gianniho Moscona i Wouta Poelse a tři kilometry před cílem už měl k sobě Brit jen po sezoně odcházejícího Mikela Nieveho.

Španěl ale potvrdil svou pověst věrného domestika. Frooma, který v tu chvíli ztrácel už víc než minutu na Contadora a půlminutu na Nibaliho a spol., táhl kopcem vzhůru až k cíli.

Tím nakonec červený muž projel o téměř minutu a třičtvrtě za Contadorem a o 42 vteřin za Nibaliho skupinou.

Italský cyklista tak čtyři dny před koncem ztrácí na druhém místě už jen 1.16 minuty. Třetí Wilco Kelderman je zpět o dalších 57 vteřin a Ilnur Zakarin ztrácí 2.25 minuty. Velký krok k pódiu udělal i Alberto Contador, který aktuálně za Keldermanem zaostává o minutu a jednadvacet sekund.