Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Bude finále Davis Cupu jako Super Bowl? Nově se odehraje na neutrální půdě

Sport

  11:05
LONDÝN - Mezinárodní tenisová federace (ITF) plánuje změny v Davis Cupu a Fed Cupu. Finále mužské týmové soutěže by se mělo v budoucnu hrát na předem určeném místě a ne nutně v domácím prostředí jednoho z finalistů, jak je tomu dosud. V ženském Fed Cupu by se mohla rozšířit Světová skupina z osmi na šestnáct týmů, čímž napodobí model Davis Cupu.

Davis Cup. foto: ČTK/AP

O pořádání finále se budou moci města oficiálně ucházet od letošního prosince. ITF plánuje, že vítěze určí příští rok, až budou změny v týmových soutěžích schváleny v srpnu na pravidelném zasedání federace. Není vyloučeno, že ITF ještě rozhodne, že by město hostilo nejednou jak vyvrcholení Fed Cupu, tak Davis Cupu.

„Tím, že budeme mít celý rok nebo dva na plánování, můžeme udělat víc pro sponzory a fanoušky se stadionem, který bude mít odpovídající velikost,“ řekl agentuře AP prezident ITF David Haggerty.

ITF bude také zvažovat, zda nezhustit finálový duel Davis Cupu ze tří do dvou dnů. Další možnou revolucí je to, že se místo na tři vítězné sety bude hrát pouze na dva.

Na změnách spolupracuje ITF se sportovní marketingovou firmou CSM, jejíž předsedou je šéf atletické federace IAAF Sebastian Coe. Jako vzor při rozhodování o předem určeném dějišti finále posloužily fotbalová Liga mistrů a vyvrcholení zámořské ligy amerického fotbalu Super Bowl.

Autor:

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...