Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Bude Semenyaová závodit na mistrovství světa? Objevila se v jihoafrické nominaci

Sport

  21:00
johannesburg - Caster Semenyaová je v předběžné nominaci jihoafrického svazu na mistrovství světa. Mezi čtyřicítkou jmen figuruje dvojnásobná olympijská vítězka v běhu na 800 metrů zatím podmíněně.

Bude Caster Semenyaová obhajovat titul mistryně světa? foto: Reuters

Hvězda ruské atletiky se vzteká na své krajany: Opusťte funkce, ať můžu závodit za Rusko

Bude záležet na tom, jak se vyvine situace s pravidlem IAAF, jež zakazuje běžkyním s vyšší hladinou testosteronu závodit bez hormonální léčby na středních tratích. 

Švýcarský soud na začátku června platnost pravidla dočasně zrušil a dal světové federaci čas na reakci do 25. června.

Semenyaová vede na osmistovce suverénně letošní tabulky, čas 1:54,98 zaběhla na začátku května dva dny poté, co CAS zamítl její odvolání proti zavedení pravidla. 

Caster Semenyaová

To pak vstoupilo v platnost 8. května a Semenyaová od té doby nezávodila. Protože léčbu odmítla, začala plánovat starty na delších tratích. 

V úterý by měla absolvovat v Paříži závod na 2000 metrů, přihlásila se také na trojku na mítinku Diamantové ligy v americkém Stanfordu 30. června. 

Mezitím uspěla u švýcarského soudu, na který se obrátila s žádostí, aby bránil základní lidská práva.

Semenyaová na minulém MS v Londýně získala třetí titul na osmistovce, k tomu přidala i bronz na 1500 m. Na delších tratích nemá výkonnost na to, aby soupeřila s elitou, na jaře ale získala domácí titul na pětce.

Vedle ní je další hvězdou s otazníkem v jihoafrické nominaci olympijský vítěz a světový rekordman v běhu na 400 metrů Wayde van Niekerk, který se vrací na dráhu skoro dva roky po vážném zranění kolena. 

Caster Semenyaová se objímá s Genzebe Dibabaovou.
Jihoafričanka Caster Semenyaová je doma.

Jako obhájce titulu má sice pro start v Dauhá divokou kartu, nesplnil ale jedno z nominačních kritérií domácího svazu ASA, kterým je účast na jihoafrickém šampionátu. 

Bude proto potřebovat od ASA výjimku. První velký závod by měl absolvovat na Diamantové lize v Londýně 20. a 21. července.

Autor: