Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Bůh nás zkouší, proklínají v Harrachově počasí. MS v letech ale bude

Sport

  14:27
HARRACHOV/PRAHA - Na příští čtvrtek, první den šampionátu v letech na lyžích v Harrachově, předpověď slibuje: 10 stupňů a jasno. V pátek má být 11, v sobotu dokonce 13 stupňů. Zoufalá je letos zima v Evropě a zoufalí jsou i pořadatelé šampionátu v Krkonoších.

Gregor Schlierenzauer foto: ČTK

V předprodeji už prodali 8 tisíc vstupenek, do příprav nacpali miliony korun, příroda se však zdá neoblomná. Sníh na mamutím můstku na Čertově hoře mizí pod rukama a pod jeho zbytky na bubnu začínají prosvítat prkna, co zpevňují svah.

"Jsem sice nevěřící člověk, ale v nadsázce říkám, že Bůh zkouší, co vydržíme," posteskl si prezident organizačního výboru Rostislav Jozífek. Hned však slíbil: "Garantuju, že mistrovství světa bude!"

Jenže těch stresů, co s přípravami jako organizátor zažívá...

Ještě minulý týden vypadalo všechno ideálně: slunce, teplo, ani vítr, co už tolikrát letce na Čerťáku ohrožoval, tentokrát nijak nezlobil. I samotný můstek byl v závodní kondici.

Poprvé v historii není v březnu sníh

Udělat závody teď, byla by to paráda, snili pořadatelé. Termín je však jiný. A nepříznivý! Až ve čtvrtek je na programu první oficiální trénink a zahajovací ceremoniál, první soutěžní kolo o den později.

"Před rokem jsem měl jedinou jistotu - že bude sníh," vzpomínal Jozífek. "Letos poprvé v historii se stalo, že v březnu není v Harrachově nic. S tím jsme absolutně nepočítali, ani jsme to nezahrnovali do rozpočtu."

Ten dosahuje zhruba 70 milionů, vícenáklady s přípravou sněhu však "požírají" čím dál víc prostředků. Cifra za provoz sněžných děl už dosáhla výše 1,8 milionu korun. A rozhodně není konečná.

Zachraňovat může drahý dusík

K výrobě bílé peřiny Jozífek objednal z Německa stroj na výrobu drceného sněhu, ten největší, co v Evropě je, k tomu se připojují klasická děla i nizozemská technologie výroby za pomoci dusíku. "Celý den jsme řešili energetickou náročnost, nestačil nám na to proud," prozradil šéf výboru. Ze sítě proto vypínali postradatelné přístroje, přesto byl v ohrožení i provoz lanovky.

"Jedeme naplno," potvrdil Jozífek. "Produkujeme asi 100 kubíků sněhu denně. Pokud bude počasí jako dnes v noci, kdy bylo asi minus 5, produkce stoupá, ale přes den je 10 nad nulou a to uděláme o čtvrtinu méně. Stačit by mělo 1100 kubíků, tedy pokud nepřijde déšť, ten by nás dostal do kolen. Pak by musela nastoupit extrémně drahá technologie dusíku."

Další zdrojem sněhu byl ten zbytkový, přírodní z vedlejšího malého můstku. Mělo se na něm sice uskutečnit mistrovství republiky sdruženářů, priority teď však leží jinde. "Zlobili se na nás," přiznal Jozífek. "Ale sníh by se tam stejně nedal udržet."

Autor: